Българи взеха европейски пари, за да развиват цензура в Интернет

Гарантираме авторските права на клиентите си - твърдят от фирмата "Кей Ви Зет Мюзик"
by Екип на Биволъ

Базираната във Виена фирма с българско участие KVZ Digital Ltd. редовно блокира видеоклипове в YouTube за нарушаване на авторски права. Сред блокираните обаче са и критични към властта журналистически разследвания, в които изобщо няма чуждо авторско съдържание. Фирмата е развила системата си за проследяване и блокиране на съдържание с финансиране от европейските фондове – показа проучване на Биволъ.

Преди два дни профилът Merlin KVZ Digital блокира видео на нашия сайт, показващо топлите отношения между полицаи и врачански гангстери. След бърза реакция на редакцията ни и минискандал по телефона с шефа на фирмата Кирил Здравков, видеото беше възстановено.

Днес обаче има нов инцидент: KVZ е блокирала видео в канала на нашия сръбски партньор, разследващия сайт KRIK.rs. Става дума за снимки от полицейска акция по разбиване на нарколаборатория, които са разпространени от полицията до медиите и няма как да бъдат обект на авторско право.

Основателят на KRIK Стефан Дойчонович съобщи за Биволъ, че случаят не е прецедент за тяхната медия. През последната година тази фирма е блокирала много техни клипове, както и клипове на други медии, с критично към властта съдържание. От същото се оплака и водещата разследваща журналистка от Македония Сашка Цветковска.

Всички тези журналисти членуват, както и Биволъ в международната разследваща мрежа OCCRP и са автори на сериозни разследвания, изобличаващи корупция и правителствени злоупотреби, заради което често са ставали мишена на властта.

Потърсен за коментар директорът на KVZ Digital Кирил Здравков не се съгласи, че фирмата му се занимава с цензура. Според него KVZ допринася за спазване на авторските права.

На въпрос защо се случва така, че докато защитава правата на клиентите си, KVZ нарушава правата на трети лица,  Здравков отговори, че става дума за инциденти, които са предизвикани от неговите клиенти.

“По договорите които са подписали за всякакви потенциални гафове, които се случват ако ползуват некадърно системата, която сме им дали на разположение – отговорност носят клиентите” – обясни Здравков.

Премахването на записи в YouTube се базира на доклади до системата Content ID на Google и това е част от услугите, които KVZ предлага на своите клиенти в пакети за монетизация на съдържанието в YouTube. Сред тях са телевизии (българската bTV и сръбската RTS), продуценти и повече или по-малко известни автори.

Любопитен е въпросът дали ако някой стане клиент на фирмата, също ще бъде изложен на докладване и блокиране от страна на другите клиенти. За съжаление медията ни не разполага със средства, за да провери как работи системата от гледна точка на клиента.

Ускоряване на цензурата с европари?

Тази година фирмата е спечелила европейски проект по Програма “Конкурентоспособност” за „Подобряване на производствения капацитет в “КЕЙ ВИ ЗЕТ МЮЗИК” ЕООД. Безвъзмездната помощ от 101 500.00 лв. трябва да послужи за “доставка, инсталиране и внедряването на софтуер за унифицирана и подобрена обработка и разпространение на аудио и графични файлове и метадата свързана с тях”.

С този софтуер трябва да се автоматизира процеса по обработка и конвертиране на метадата за авторски права и интелектуална собственост, а също и процеса по проследяване на разпространението на дистрибуционни пакети и правата за тях. Автоматизацията пък трябва да доведе до “съкращаване на необходимото време за предоставяне на услуги по разпространение с 50%”.

Но покрай ускореното проследяване и съответно санкциониране на нарушителите на авторски права, очевидно страдат и съвсем невинни и добронамерени малки медии. Които пък по някакво необяснимо съвпадение публикуват неприятни за властта факти.

Така премахването на разследващи материали, които имат потенциала да причинят главоболия на властимащите, се оказва съвсем лесна задача за големите държавни медии, като сръбската RTS, например. Достатъчно е да си платят за абонамент на KVZ и да използват системата им за докладване, за да се свърши мръсната работа, без да е ясно кой е виновен и отговорен за случилото се.

В случая със сериозните разследващи материали, таймингът на разпространението е важен фактор. Бързото блокиране на критично съдържание може да повлияе на граждански и политически процеси, които се развиват за минути и часове. А системата на KVZ очевидно ускорява нещата и за това е платено с европейски пари.

Проблем е и самият алгоритъм на Google, който е създаден да защитава големите корпорации на принципа на Дивия Запад: “първо стрелям, после се обяснявам”. Засегнатите трети лица търпят щети, но за тях няма никаква компенсация. След като веднъж паднат жертва на сбърканата система, те трябва да си губят времето, за да оспорват несправедливото наказание, като попълват рекламация до YouTube и посредническата фирма KVZ. Която обаче не носи отговорност.

Тази седмица от Брюксел се дочу, че се готвели регулации за интернет гигантите. Добре ще е тези спорни практики също да минат през оценка за съвместимост с европейските правни достижения. И, разбира се, да се отреже финансирането със средства на европейските данъкоплатци на нови инструменти за подобряване и ускоряване на цензурата.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also