« Гнили ябълки » връщат в бизнеса и покойници

Екип на Биволъ

Френският посланик излезе и каза по телевизията, че правовата държава у нас е само фасада. Съдии « гнили ябълки » могат да валидират откровена кражба на бизнес и да съсипят за няколко часа многогодишните усилия на честни инвеститори да въведат нормалност в разградената ни държава, приета по милост в европейското семейство.

С бездействието си прокуратурата напълно подкрепи думите на посланика. Tя отказа да разследва сигнала и прехвърли топката на ВСС.

Обяснението за този позорен отказ от правосъдие не е явно, но е също много гнило. Конкретната « гнила ябълка » е подпряна от конкретен корпулентен гръб, чиито инициали бяха изписани на една страница от скандалния тефтер « Златанов », но главният прокурор Сотир Цацаров отказа да я покаже. Съберете две и две.

« Гнилите ябълки » в България явно са толкова гнили, че успешно трансцедират отвъд тленното. Доказателство за това е фактът, че е напълно възможно съдия да впише като управител на фирма отдавна мъртъв човек. При това не някой анонимен представител на малцинствата, а публична и достатъчно известна фигура.

Биволъ може да цитира два такива показателни случая, но със сигурност има много повече.

В края на септември 2006 г. матроси от подводницата « Слава » погребват починалия писател, подводничар и капитан 1-ви ранг Константин Площаков, роден през 1934 г. Военноморските сили му организират тържествено « морско погребение » с трикратен залп пред паметта на митичния капитан подводничар.

Четири години по-късно търговското отделение на Софийски градски съд удостоверява, че Площаков е член на съвета на директорите на Акционерното дружество с фирма « Балканска Търговска Борса Оупън Маркет-София ». Удостоверението отразява актуалното състояние в партидата на фирмата до 28.12.2007 г., тоест цяла година след кончината на капитана. И до момента Площаков успешно битува от отвъдното в качеството си на член на борда на директорите, като последната актуализация на състоянието е от 10 януари 2012 г.

Известен е и случаят с възкръсването на покойния бивш собственик на Хотел « Кемпински » Иван Зографски, широко отразено в медиите през 2008 г.

Зографски умира в Берлин през юни 2007 г. Кончината му също е отразена в медиите. Година по-късно управителката на фирмата « Зографски » ЕООД Нина Милкова Пенева декларира, че той е жив и здрав и е собственик на фирмата. А Софийски градски съд на 20.02.2008 актува невъзможното с документ – Зографски е юридически жив. Последва запор на имуществото на « живия покойник » и съдебна сага с наследниците, от които държавата най-накрая успя да прибере 1 млн. лв. неплатени данъци.

zografski

По закон някой трябва да носи отговорност за подписа си под декларация с неверни данни. На практика това не се случва. А вписващият орган трябва да прави елементарна проверка в ГРАО преди да ги впише. Но на практика не прави. Или я заобикаля, мотивиран от нещо.

Ето защо е напълно възможно покойници да управляват и владеят фирми, а живи мошеници без никакви права да си ги присвояват. При това безнаказано.

Единственият нашумял случай, когато прокуратурата е повдигала обвинение по Чл. 313 от НК за декларирани неверни данни е на Христо Бисеров за швейцарската му сметка. Биволъ може да цитира поне два други скандални случая с публични личности, за които прокуратурата знае със сигурност, но пасува.

Бившият областен на Бургас Павел Маринов е обявил в Търговския регистър фирма-покойник, която е заличена от регистрите във Великобритания. По документи той продължава да извършва дейност от нейно име, но Комисията за конфликт на интереси не видя проблем в това.

Невярна декларация пред МВР е направила Владимира Янева – шеф на Софийски градски съд и семейна приятелка на бившия министър Цветан Цветанов. Тя е обявила фалшив настоящ адрес в с. Топола, община Каварна, където обаче никой нищо не знае за нея.

Сигналите до прокуратурата по двата казуса и до момента са висящи. Защото една « гнила ябълка » на друга гнило не прави. И така ще е докато не бъдат изчистени всички, до една!

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also