56000 лв. На такава сума Моника Станишева /екс Йосифова/ е оценила увреждането, което според нея са нанесли публикациите на Биволъ за гранта, който нейната фирма получи от Европейския парламент. Гражданското дело, което тя заведе срещу издателите на Биволъ започна на 15.02.2016 в Софийски градски съд с изслушване на свидетелите на страните и ще продължи на 13.06.

Претендираната сума вероятно е тривиална за многомилионните бизнес обороти на Станишева, но за нас е непосилна. Тя е доста повече отколкото годишния бюджет на нашия сайт, който съществува благодарение на дарения на читателите, продажбата на тениски, символична реклама и лични средства. Символична, защото бизнесът се страхува да си навлича неприятности, като се афишира в дежурния враг на всяка власт, която както се знае в България не е от Бога, а от Мафията. Дори английската версия на сайта ни се осъществява с безвъзмезден приятелски труд.

Историята

Моника Станишева беше в своя апогей на “разпределител на порции” за медиите при правителствата на съпруга й Станишев и следващото “червено” на Орешарски, което чрез номинацията на Пеевски и други нагли назначения получи заслужено място в мафиотския пандемониум на най-новата българска история. Преди да се оттегли със съпруга си в Брюксел, тя беше натрупала над 20 млн. лв. печалба, предимно от обществени поръчки с фирмата си “Актив Груп”. Свикнала да получава атрактивни парчета от обществената баница чрез министерства и институции, тя посегна и на европейските пари директно в Брюксел. В края на октомври 2013 г. Биволъ разкри, че “Актив Груп” е спечелила грант за 60 000 евро от Европейския парламент, с който да популяризира предстоящите през 2014 г. европейски избори. Има обаче малък проблем – Моника е съпруга не на кой да е, а на шефа на партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев. За да бъдем точни, към момента на спечелване на този еврогрант тя още не е подписала официално брак, но има публично обявено фактическо съжителство с председателя на ПЕС и дори дете от него. Достатъчно основание да попитаме като журналисти, дали не е налице конфликт на интереси, което направихме. Проучихме и установихме, че разходосъобразността на проекта никак не е безспорна, тъй като сайтът, с който той се реализира, е изграден със стара версия на безплатен софтуер и визия за 60 евро.

Потърсихме за мнение, според етичните и професионални критерии, самата Моника Станишева. По телефона тя сподели, че много цени работата на Биволъ, обеща да провери проекта и да даде становище, каквото така и не получихме. Вместо това пред медиите се изказа нейния съпруг Сергей Станишев, който заяви надменно, че не си струва да се чете Биволъ /виж тук/. Това беше ясен сигнал към услужливите медии, очакващи своя дял от баницата за реклама на еврофондовете. Темата стана табу в България. Шефът на ПЕС дори упражни влияние, за да бъде цензурирана презентацията на този случай, която Биволъ направи в Съвета на Европа /виж тук/.

Подобна неадекватна реакция провокира нова порция обществен интерес към Моника Станишева заради нови разкрития на Биволъ. В началото на ноември гръмна скандалът с “опорните точки” на БСП. От изтеклата кореспонденция на депутати от левицата стана ясно, че още през 2009 г. Моника Йосифова е ръководила мероприятие за черен пиар срещу ГЕРБ заради сметището в Суходол /виж тук/.  Изкуството на ПР-а, практикувано от г-жа Йосифова, включвало и договорени медийни участия на известни активисти на БСП, но също и на инициативни комитети, експерти и еколози, създаващи привидност за включване на гражданското общество. Това тогава възмути силно ГЕРБ и лично Бойко Борисов, който съобщи, че е изпратил официално информация за тази неетична кампания в ЕК.

За нас тези разкрития бяха повод да погледнем под нов ъгъл и въпроса за конфликт на интереси с гранта. Щом Моника Йосифова се изявява като задкулисен политинжинер в полза на определена партия, дали е редно тя да усвоява пари на Европейския парламент, за да рекламира избори, на които ще се яви същата тази партия, предвождана от нейния съпруг?

Биволъ отново поиска отговори от администрацията на Европейския парламент. Оттам първоначално твърдяха, че не виждат конфликт на интереси и проектът е съвсем редовен. След това отказаха да дадат подробности за проекта на “Актив Груп”. Преписката с еврочиновниците продължи с месеци и се наложи да я оформим по реда на Регламент 1049, за да получим достъп до декларацията за конфликт на интереси на Моника Станишева.

Повратна точка в аферата стана кратка публикация в списание “Шпигел” в края на 2013 г., която българските медии забелязаха едва след като мина махмурлука от новогодишните празници. В нея се поставяше въпроса за конфликтния грант и се цитираше евродепутата от Германия Инге Гресле. За разлика от администраторите отпуснали гранта, тя съвсем не беше убедена, че няма конфликт на интереси. Г-жа Гресле отправи официално питане в пленарна зала на ЕП относно усвоените финансови средства на парламента от председателшата на ПЕС /виж тук/

„Когато служители на Европарламента под ръководството на социалистическия председател Мартин Шулц сключват договор за 60 000 евро със съпругата на председателя на ПЕС – това мирише на политическa услуга” – заяви Гресле в качеството си на говорител на групата на ЕНП в Бюджетната комисия.

Моника Янова – Йосифова – Станишева е бивша репортерка на в-к 24 часа, отразявала БСП, впоследствие станала съпруга на шефа на фалиралата Първа частна банка /ПЧБ/ – Венцислав Йосифов – бивш агент на ДС и червен кандидат за кмет на София през 1995 г. по време на легендарното управление на Жан Виденов. Тяхната любовна сага е описана от бившия гл.редактор на в-к Труд – Тошо Тошев /агент Бор/ в мемоарната му книга: “Лъжата – Жан, Иван и другите”. Преди 20 г.Моника е била широко известна с прозвището си Моника Мандолината и е седяла върху коляното на банкера по време на публични банкети, спомня си в книгата си Тошев. Виж тук какво е написал той за Моника в мемоарите си.

Последва класически политически скандал с нови публикации и две питания към Мартин Шулц в Европарламента, на които той не отговори. /виж тук и тук/ В крайна сметка, заради надигащия се международен скандал и вероятно за да не саботира преизбирането на социалистейшия си съпруг начело на ПЕС, Моника Станишева се отказа от гранта и обяви, че връща парите на Европейския парламент.

Връщането на парите беше коментирано от Бойко Борисов като “срам за България”.  Така бившият и настоящ премиер, за чието изобличаване като фигура на организираната престъпност Биволъ съществено допринесе, профитира нашите разкрития. Забавно е, че само година по-рано Борисов ръмжеше публично също като Станишев, че не си струва да се четат разкритията Биволъ. За нас, а и за читателите ни в страната и по света подобни изцепки от конюнктурните родни полит-диктатори е директно признание за независима и качествена работа.

Разстроената Моника

В неглижиране на публикациите си отиде безславно правителството под менторството на Станишев. Едва година и половина по-късно Моника Станишева реши, че разследванията на Биволъ са й причинили морални и материални щети, дискомфорт до степен да търси възмездие за голяма сума чрез съда. Интересно – същата сума, която тя реши да върне на ЕП, заради разследването ни. Както стана ясно от свидетелството на нейния брат на заседанието в понеделник, 15 февруари, тя се била разстроила и шест месеца плакала. Конкретните текстове, които са разстроили бившата съпруга на шефа на славната фалирала ПЧБ Венцислав Йосифов са прецизирани в иска. Става дума за твърдението, че сайтът за проекта (който вече не съществува) е създаден с “безплатен бъгав софтуер и визия за 60 евро” /виж тук/ и коментарът, че чрез опорните точки и аранжираните медийни участия Моника Йосифова била “изкривявала публичността” /виж тук/.

Фактологията, на която се базират тези твърдения не е отречена. Съдебна експертиза доказва по безспорен начин, че версията на безплатната система WordPress към момента на публикацията вече е била морално остаряла, а типичната цена за визуалната тема е от 50 до 70 евро. Относно второто “разстройващо” твъдение не се искат доказателства, макар че Биволъ може да предостави за експертиза кореспонденцията на Моника Йосифова с висши кадри на БСП, които са ползвали правителствени адреси и за тях задължително има архив. Но едва ли целта на ищцата е да излезе същината на цялата истина за нейните методи и задкулисни ходове. По-скоро това е акт за отмъщение и натиск срещу Биволъ, за да се пречи на основната ни работа на разследващи журналисти. Защото всеки знае, че един процес е свързан с подготовка на защитата, пътувания, разходи и нерви.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English