Еврокомисията и експертите - против тръбата на "Газпром" в България срещу €1,4 млрд.

Руснак под санкции и фирма на “Коза ностра” ще строят “Турски поток” в България

Последвайте:

Санкционираната от САЩ Трубная Металлургическая Компания (ТМК) на милиардера (Nr.29 на Forbes Russia с $2,2 млрд.) Дмитрий Пумпянский ще строи “Турски поток 2” в България. ТМК е в консорциум с италианската Bonatti S.p.A., за връзките на която с легендарната организирана престъпна група (ОПГ) “Коза Ностра” писа “Биволъ”. Търга спечели саудитският консорциум Arkad, лидер в Близкия изток, но тази седмица е обявено, че не си е подал навреме документите. Европейската комисия (ЕК) пък изобщо не вижда смисъл в стартирания от «Булгартрансгаз» (БТГ) проект, става ясно от официално писмо на еврокомисаря по климaт и енергетика Мигел Ариас Канете до „Биволъ“. Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна на това, че София няма и да пита ЕС за „зелена светлина“. 

“Пумпянский ползва Медведев с рекламна цел” (в. “Правда УРФО”) Снимка: ТМК

Tрубная металлургическая компания (ТМК) е на милиардера Дмитрий Пумпянский (46-ти в Forbes.ru с $2.2 млрд.)  В периода 2015 – 2016 г. руската държавната банка Внешторгбанк (ВТБ), известна в България с инвестициите си в “Булгартабак”, БТК и КТБ, е купила 13,44% от акциите на ТМК. Парите са отишли за погасяване на дългове на ТМК. През 2017 г. обаче ТМК изкупува пакета на ВТБ обратно.

През март 2019 г. ТМК се е разбрала за продажба на американското си дъщерно дружество на италианската компания Tenaris. Планираното първично предлагане на акциите (IPO) обаче е отменено заради публикуването на т.нар. “Кремълски доклад” от страна на Министерството на финансите на САЩ, предполагащ санкции срещу близките до президента Владимир Путин лица.

През март 2019 г. ТМК е наела офис в София заедно с италианската Bonatti S.p.A., научи “Биволъ” от източниците си в енергийния сектор. Въпреки мнението на консултантите, руснаците и италианците не са пожелали да си регистрират ДЗЗД-то официално в Търговския регистър. Те са чакали какво ще е решението на “Булгартрансгаз” относно победителя в конкурса за “Турски поток”.

Когато италианците и руснаците, които реално се разпореждали по проекта, научили за новината, че печелят саудитите от консорциума “Аркад”, са побеснели. Очевидно е, че им е било обещано да бъдат първи в конкурса за изграждането на “Турски поток 2” в България. Същевременно те се възмущавали, че саудитите нямали опит в региона и нямало как да си подадат документите за търга навреме.

В Румъния ТМК разполагат с металургичен завод TMK Artrom в гр. Решица с офис на Str. DRĂGĂNEŞTI  30 в гр. Слатина (край Крайова, уезд Олт). Заводът е купен от ТМК през 2008 г. Тогава финансово годината е приключила със загуба за фирмата от 64,48 румънски леи (RON) или  €13,43 млн.

Оборотът на бизнеса им е нараснал двойно за 10 години – до RON 1,385 млн. или €288,6 млн. по данни за 2018 г. Печалбата за миналата година – 55,56 млн. RON или около €11,6 млн.

Спешен търг за българския участък

На 3 април 2019 г. саудитско-италианският консорциум „Аркад“ спечели „надпреварата“ с итало-люксембургския Д3ЗД Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) начело със свързаваната с Коза Ностра Bonatti S.p.A. Причина за загубата не са връзките на италианците с мафията, а високата им цена от €2,6 млрд. – саудитите са били готови да строят само срещу €1,1 млрд. 

На 28 май обаче шефът на “Булгартрансгаз” (БТГ е националният газотранспортен оператор към Български енергиен холдинг с принципал Министерство на енергетиката) Владимир Малинов обаче обяви, че саудитите са декласирани, тъй като не са внесли в законовия срок изисканите от тях документи за подписване на договора. Така, най-големият на Саудитския полуостров и един от лидерите в Близкия изток губи проекта на адекватна цена у нас, който отива при спорния тандем ТМК – Bonatti.

Както писа Биволъ на 3 април в материала „Заподозряна във връзки с Коза Ностра фирма иска да строи Турски поток 2 у нас“, тръжната процедура бе обявена от държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД през декември 2018 г. Обществената поръчка за линейния участък на газопровод с дължина 484 км е на стойност 2,286 млрд. лв. без ДДС.

През март 2019 г. цената на проекта вече е 2,8 млрд. лв. без ДДС с две компресорни станции и 11-километрова връзка с турската граница. Същевременно се отварят и първите работни места по проекта. Търсят се 350 души за разкопки („спасителни археологически проучвания“) по трасето на газопровода “Турски поток” край Видин, както съобщи на 20 март пред БНР директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.

“Пришпорил” ли е Дмитрий Медведев търга за “Турски поток 2” у нас?

Само 10 дни след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София (придружен от министъра на енергетиката Александър Новак и президента на „Газпром“ Алексей Милер), на 14 март 2019 г., в сайта на „Булгартрансгаз“ е публикуван Протокол от работата на комисията в открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Документът е изпратен на тримата участници – Д3ЗД Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ), Обединение от „ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt.“ и Обединение „Консорциум Аркад“ и едновременно с това е публикуван на Профила на купувача на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

На 3 април БТГ съобщи, чефинализира успешно обществената поръчка за избор на изпълнител. «След провеждане на открита процедура по ЗОП, комисията, назначена от възложителя, класира участника Обединение „Консорциум Аркад“ на първо място и предложи същия за изпълнител на обществената поръчка».

«Предложението включва най-ниските цени, както за изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 250 календарни дни, така и при изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 615 календарни дни».

Американската агенция Bloomberg обърна внимание върху думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, за обмисляната от БТГ „схема за разсрочено плащане“. Строителят ще получи авансово 250 млн. лв. и ще получи процент от предполагаемите транзитни такси, които в момента се изчисляват на около 340 млн. лв. годишно до 2040 г.

Саудити и италианци около ENI

Arkad – ABB ще строи двойно по-евтино от Bonatti, свързвани с Коза Ностра

Загубилият консорциум за изграждане на „Турски поток 2“ у нас е обединение на: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия». Arkad – ABB S.p.A. е регистрирана в Милано на адрес: Via Vittor Pisani, 16 – 20124.

В българския Търговски регистър информация за победителя на този етап липсва, най-малкото с обявените им в пресрелийзите на БТГ имена. Обединение Консорциум Аркад е около саудитската компания Arkad с адрес: Saudi Commission For Health Specialties Building 4th~7th Floors King Saud Road-Rakah, Al-Khobar 31952, Saudi Arabia.

Arkad е основана през 2011 г. в Ал Кобар, Саудитска Арабия като компания Saudi KAD. На 1 март 2017 г. председателят на УС на компанията обяви за мащабно ребрандиране в Arkad. Компанията твърди, че

разполага с 9 000 служители по света и „е утвърден дългосрочен подизпълнител“ на саудитския газов гигант Saudi Aramco за изграждане на „няколко стратегически проекта за тръбопроводи“.

За засилване на „агресивна глобална експанзия“ в Европа, Азия, Америка и Африка, обяви Arkad в официалния си уебсайт, в който съобщава предимно за многобройните си проекти за газопроводи в Саудитска Арабия.

Очевидно е, че за Arkad българският участък трябваше да е първият им чуждестранен проект извън Аравийския полуостров. “За Arkad това е промяна на играта в нашия бизнес: ще крачим из нови географски ширини и ще увеличим успехите си в широкия ни портфейл oт проекти”.

“Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори по този проект и да изградим газопровод от световна класа в България”, коментираха от Arkad в кратко прессъобщение за спечеления конкурс на БТГ.

Журналистът на IRPI Лука Риналди

Биволъ“ се сдоби с информация за победителя с помощта на колегите от Италия – партньорския център на Биволъ Investigative Reporting Project Italy (IRPI). Според предоставените доклади от Търговския регистър на Италия (виж: 700 страници за ABB S.pA. в PDF и още 61 стр. в PDF за консорциума Arkad – ABB S.p.A. в PDF), първата има €110 млн. капитал и 110 млн акции.

А консорциумът между италианците и саудитите е с капитал от €8,05 млн и 8 млн. акции по €1 за брой акция. Компанията – майка на ABB, ABB Holdings P.V., е регистрирана в Амстердам, Кралство Нидерландия, на адрес: Burgeermeester Haspelsaan, 65.

Според журналиста на IRPI Лука Риналди, Arkad и партньорите им от ABB S.p.A. са много активни в строителния и енергийния сектор при реализиране на редица международни проекти.

ABB де факто не изграждат нищо в Италия, както конкурентите им от Bonatti, а работят предимно в чужбина“, коментира Риналди за “Биволъ“.

Според него е интересно, че както и Bonatti, ABB са подизпълнител на италианския енергиен гигант и топ партньор на „Газпром“ – ENI S.p.A.: “Те бяха наети при изграждане на атомна електроцентрала в Конго“. „Arkad пък са много активни в специализирания сектор за изграждане на петролни и газови тръбопроводи“, обобщи италианският разследващ журналист.

ЕК: За всеки проект има норми на ЕС

Изградената от Русия до Турция тръба не е желана от ЕС

„Европейската комисия припомня, че всички нови тръбопроводи трябва да бъдат изградени в пълно съответствие със законодателството на ЕС, по-специално в областта на енергетиката, вътрешния пазар и конкуренцията“.

Това гласи отговорът на ЕК на десетте въпроса на „Биволъ“ по повод реализацията на „Турски поток 2“ от офиса на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

Оттам припомниха, че „понастоящем ЕС внася около една трета от своя природен газ от Русия, около половината от който преминава през територията на Украйна“. „Докато се очаква европейското вътрешно производство да намалее през следващото десетилетие, съществуващите преносни мощности от Русия днес все още не се използват напълно“, гласи позицията на комисаря по климат и енергетика.

Това според офиса на Мигел Ариас Канете би трябвало да демонстрира достатъчно ясно, че

„сегашните транспортни маршрути от Русия към ЕС, включително чрез Украйна, вече задоволяват нуждите на

ЕС за съществуващи, а и вероятно бъдещи доставки по газопроводите от Русия към ЕС“.

Ролята на ЕК според комисаря е „да бъде пазител на договорите“: „Комисията трябва да гарантира, че законодателството на ЕС в областта на вътрешния енергиен пазар се прилага изцяло и правилно от държавите-членки“. И то „независимо от каквато и да било маршрутизация на енергийната инфраструктура“.

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете (Снимка: EPA)

В писмото също така се подчертава, че и за “Турски поток 2” няма как да има изключения от нормите на Общността:

„ЕК гарантира занапред, че всеки проект за газопровод, изпълняван на територията на ЕС, ще трябва да е в пълно съответствие с прилаганото законодателство на ЕС“.

Като по-специално това касаело както Третия енергиен пакет, така и „правилата в областта на конкуренцията и обществените поръчки“.

Очевидно е, че българското правителство е на друго мнение, най-вече относно това трябва ли изобщо да се консултира с ЕК както се случва с проекта за рестартиране на АЕЦ „Белене“.

Запитан от „Биволъ“ дали се чака становище на ЕК и защо БТГ си позволява да стартира проекта без каквито и да е консултации на София с Брюксел, вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че България не се нуждаела от одобрение.

Според него изобщо никакво „разрешение от ЕК не е необходимо“. По думите му Третия енергиен пакет не се бил нарушавал от властите в София.

Вицепремиерът Томислав Дончев нямало да пита ЕС (снимка: Дарик)

„Разширяването на газопреносната мрежа на БТГ е съобразено с българското законодателство и това на ЕС“, категоричен бе Томислав Дончев.

Шантаж и натиск от страна на „Газпром“

В края на март слабоизвестен украински сайт писа: «Газпром предупреди България, че може да остане на студено през зимата, ако пак възпрепятства изграждането на газопровода, водейки се по САЩ».

В статията с намек за спирането на „Южен поток“ през 2013 г. се твърди, че едва ли не е било пратено съответното писмо от „Газпром“ до министъра Теменужка Петкова. 

В момента върви изграждането на втората тръба по територията на Турция, строителните работи също така започват в България и в близките седмици трябва да започнат в Сърбия“, писа пък руският “Коммерсантъ”. Водещите руски енергетици алармират, че София прибърза с търга, защото проектът ще повтори съдбата на „Южен поток“, спрян през 2013 г. 

Това са партенки в опит за шантаж от страна на Москва, тепърва натискът към България ще се засилва”,

коментира за Биволъ съоснователят на RusEnergy Михаил Крутихин, който от години критикува използването на „Газпром“ в качеството на основното политическо оръжие от страна на режима на Владимир Путин.

Според прегледалия техническите изисквания на „Булгартрансгаз“ Михаил Крутихин, заложената цена от €1,3 млрд. за тази държавна поръчка е по-скоро недостатъчна за качествено изпълнение на тръбопровода.

„Срещу подобна сума по принцип би могло да се построи линейната част, но ще се наложи да се пести от всичко и да не се краде“.

Според него пък офертата на загубилия италианско-люксембургски консорциум е раздута – тяхната оферта бе за €2,4 млрд: „По най-грубите оценки е завишена“.

Запитан дали има рискове за българската екология и защитените зони в близост от бъдещия български участък на „Турски поток 2“, той смята, че без окончателната проектна документация и оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) „е рано да се говори“.

Михаил Крутихин, RusEnergy

Но според него при реализирането на „Северен поток 2“ „защитените територии бяха пожертвани“ в името на проекта. Рано е „да се теоретизира“ според Михаил Крутихин и относно евентуалните терористични заплахи за газопровода, ако бъде изграден такъв на Балканите.

Що касае политическия аспект, то според съоснователя на базирания САЩ Eas-European Gas Analysis Михаил Корчьомкин, „Газпром“ продължава да се използва като оръжие на Кремъл в Европа:

„Те доказаха на практика, че могат да свият доставките по всяка от тръбите“. Такъв е примерът за „Северен поток“ по дъното на Балтийско море в посока Германия.

През зимата на 2014 – 2015 г. Москва „наказа“ за „лошото й поведение“, след като германската RWE «посмя“ да препродава газ на Украйна по реверсивна връзка“. „Преди това, Путин ги предупреждаваше – заплашваше да съкрати доставките“, обобщава Михаил Корчьомкин. Експертът е сигурен, че за София изключения няма да има в политическия план: „Ако Кремъл нещо не хареса в България, то „Газпром“ също ще я „накаже“.

Според Михаил Корчьомкин, съветът за използване на повече газ в енергийното потребление на една държава „е сравним със съвета за алкохолик да мине от водка на бира“.

„Екологичният риск се основава на това, че колкото повече синьо гориво се консумира, толкова повече време ще отнеме преминаването към чистата енергия“.

Корчьомкин е категоричен, че екологичната енергия трябва да бъде приоритет в планирането за следващите години, в т.ч. и за България: «Време е да спрем да палим всякакъв вид конвенционално гориво и да започнем да преминаваме към енергетика без вредните емисии“.

Според него по принцип да се изгради газопроводът може, ако руският газ конкурира успешно с азербайджанския по Трансанадолския газопровод (TANAP): «Това би било полезно за потребителя“. Но Корчьомкин е на мнение, че трябва да се вземе предвид колко е ограничен като възможности по „Турски поток“. „Монополистът вече похарчи над €20 млрд. на руската част и подводните тръби. Тези високи транспортни разходи най-вероятно ще го накарат да вдигне цените“.

Михаил Корчьомкин, East – European Gas Analysis

Експертът пояснява, че „Газпром“ вече губи конкуренцията си с Турция, която внася от Азербайджан. „Според турската статистика в първото тримесечие на 2019 г. доставките на руския газ към Турция по действащия Трансбалкански газопровод са се сринали със 71%“.

Според него ЕК „мисли бавно“ относно позицията си за „Турски поток 2“, защото трябва да сравнява конкурентоспособността на проекта с тези за доставки на синьо гориво от Азербайджан (TAP и TANAP).

Според него, комисията трябва да „проверява дали има положително влияние на тази тръба върху конкуренцията“: „Най-вече, ако там отиде газът от TANAP, който ще трябва да се разшири до 31 млрд. куб. м. годишно“.

Според председателя на Български енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски важно е да се обърне внимание как БТГ раздува цените на проектите, както беше и при провалилия се проект „Южен проект“ в периода 2008 – 2013 г. За консултант по проекта според него цената е завишена около 10 пъти – предлага се възнаграждение от €1,25 млн.:

„Тази цена е нагласена, защото в България има опитни компании с експерти, които могат да свършат тази работа с 90% по-евтино – за €125 хил“.

Иван Хиновски, Български Енергиен Форум (Снимка: Капитал)

Енергийният експерт е категоричен, че БТГ „са си изпипали“ нормите на Третия енергиен либерализационен проект на ЕС, по който ЕК би могла да изкаже претенциите си към България. „Има много начини за заобикаляне на нормите на ЕС, като те формално са спазили всички условия, записвайки проекта като разширяване на националната газотранзитна мрежа“.

„Комисията ще ни изпитва за това какви количества искаме да пренасяме и в каква посока, а ние нямаме и не сме искали никаква нотификация от тяхна страна“, обобщи Хиновски за „Биволъ“.

Според управляващия съдружник в Innovative Energy Solutions и експосланик в Москва Илиян Василев, започнатите търгове по „Турски поток 2“ са признак на незаконосъобразно поведение наБългария спрямо нормите на ЕС и Третия енергиен пакет:

„Това си е нарушение“.

„Особено в контекста на изменения на газовата директива на ЕС, която ще се приеме през април 2019 г. и има ускорен срок за хармонизиране в националните законодателства“, каза той за „Биволъ“.

Експертът коментира и думите на вицепремиера, който е на мнение, че София не е длъжна да иска разрешение на ЕК за участие в „Турски поток 2“:

Илиян Василев, Innovative Energy Solutions (Снимка: Darik)

Ако ставаше дума за разширяване на мрежа с цел удовлетворяване на вътрешни нужди на страна членка на ЕС – Томислав Дончев има право“.

Но според Василев в случая става реч за разширяване на транзитен капацитет, който влияе върху газовия пазар в ЕС и касае две или повече страни от ЕС – България, Унгария, Австрия (а по съседство и други страни като Сърбия) което попада под юрисдикцията на ЕК.

„И тъй като нещата не бяха изрично и нарочно казани, бяха приети измененията в директивата. Текстът на промените не оставя никакво съмнение, че касае т.нaр. разширение – Южен поток Лайт, Балкански, Български или каквето и да е друг поток“, категоричен беше бившият ни посланик в Москва. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also