Обяснението на ДФЗ за платежните нареждания от ЕК повдига нови въпроси

Фонд Земеделие показа Swift превод за първото тримесечно плащане от ЕК за 2016 г. Но в основанието за плащане пише 2014 г.

Днес Държавен фонд земеделие разпространи прессъобщение, в което обяснява какво представляват платежните за парите от Европейската комисия. Въпросните документи бяха показани от министър Десислава Танева в парламента след скандал иницииран от Корнелия Нинова за спрени плащания по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

“Във връзка с разпространяваната в някои медии информация, относно достоверността на възстановените от ЕК суми, сме длъжни да поясним механизма на извършване на банковите преводи и начина, по който се прави връзка между съответните банкови документи.” се казва в прессъобщението.

В него се обяснява, че парите първо се превеждат от ЕК на сметка на ДФЗ в БНБ, откъдето вече ДФЗ ги превежда на друга разплащателна сметка.

Като доказателство е приложено и копие от SWIFT превод нареден на 06.06.2016 г. за сумата от 74 милиона евро.

ec-dfz-swift

Плащане за 2014 или за 2015?

При по-внимателно вглеждане обаче се вижда, че този превод е първото тримесечно плащане за 2016 г. Това плащане е за събития от 2014 г.

1670176878 EAFRD PAYMENT – 2014BG06

RDNP001PAYMENT Q1-2016

 

ec-dfz-swift-2014

Не се откриват знаци, че плащането е за 2015 г., както твърдеше зам.-министъра на земеделието Васил Грудев в телевизионен спор с Корнелия Нинова.

В писмото от Европейската комисия до ДФЗ, което Биволъ публикува, изрично се визират две мерки за 2015 г., които са по новата Програма ПРСР 2014-2020 г. Комисията е отказала да завери счетоводно сметките за тези програми, тъй като не вярва на сертифициращия орган – пише в писмото, изпратено на 29.04.2016 г.

В отговор на въпрос на Биволъ дали са разплатени конкретни суми по двете мерки визирани в писмото без те да имат счетоводно заверени сметки говорителката на ЕК Клеманс Робен отговори следното по електронната поща:

Решението на Комисията да не валидира директно сметките за 2015 г. няма никакво последствие върху месечните и тримесечните плащания на Комисията към държавите-членки по програмите за земеделско развитие.

От този отговор така и не се разбира дали средствата за 2015 г. по двете програми са изплатени, както твърди зам.-министър Грудев, или още вървят плащанията за 2014 г., както сочи публикувания от ДФЗ платежен документ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also