Срещу държавата на мафията

Войната на Гринда

От Бен Джюда, списание The American Interest (Американският интерес)

Кой е испанският прокурор, който се бори с руската държава на мафията?

Политически Испания е далеч от фронтовите линии между Русия и Запада.

Въпреки това, когато става дума за борба с руската организирана престъпност, тя има водеща позиция, а начело на тази борба е испанският прокурор Хосе Гринда. Партньорите му от ФБР го наричат „непреклонен“, докато „врагът номер едно“ на Путин, Бил Браудър, го приветства като „човекът, който се пребори с руската мафия в Испания.” Крехък и скромен на вид, той е кошмар за организираната престъпност.

А в момента и потенциален проблем за Доналд Тръмп.

Гринда, подобно на някакъв испански Зелиг, успя да разпита санкционирания олигарх Олег Дерипаска, да прати в затвора мафиотския цар Закхар Калашов, да изиграе, макар и второстепенна, роля в падането на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков и да убеди Александър Литвиненко да свидетелства срещу руската мафия и нейните връзки с Кремъл само месеци преди убийството на бившия агент на ФСБ в Лондон.

„Повече хора трябва да бъдат насърчавани да следват примера на Гринда“, казва Ана Гомес, португалски евродепутат и заместник-председател на специалната комисия по финансовите престъпления, данъчните измами и укриването на данъци, която се бори за санкции срещу руските клептократи. Гринда се радва на същото уважение и в сградата „Джей Едгар Хувър“, централата на ФБР.

В изявление за списанието (Американският интерес), Максуел Маркър, ръководител на отдела за транснационалната организирана престъпност – Източно полукълбо, приветства Гринда заради „непреклонното“ преследване на мафиотски групи, които „застрашават националната сигурност не само на Испания, но и на Съединените щати“. Те са повече от приятели. „ФБР има дългогодишно сътрудничество с Хосе Гринда,“ заяви Маркър, който описва връзката с Гринда като „важна“ и „ценна“.

Той е толкова успешен, че през февруари 2016 г. Франция прихваща мафиотски бос да поръчва убийството му. „Не мисля, че ще могат да го направят,“ казва Гринда и добавя, че през март 2018 г. е поръчан втори удар срещу него.

„Бил съм атакуван и с клевети,“ казва той. Обвинен е, че е педофил от вече починал испански адвокат, за когото Гринда твърди, че има доказателства, че е действал по нареждане на бивш руски министър. „Беше му платено,“ небрежно казва Гринда. Завел е дело за клевета. До ден днешен традиционната и по-уважавана испанска преса пренебрегва това твърдение, но то се разпространява в интернет. Отмъщение за работата му, казва той.

Нищо от това не успява да го уплаши. Само преди две седмици активистът Бил Браудър беше арестуван от испанската полиция в Мадрид заради незаконна бюлетина на Интерпол издадена от Русия в момента, в който отива да предаде доказателства на Гринда. „Той е толкова могъщ човек“, казва източник запознат с разследването, „че хората отиват на крака при него да му дадат доказателства и нещата се случват“.

В момента ФБР проявява по-голям от всякога интерес към войната на Гринда.

По време на неотдавнашно посещение във Вашингтон, Гринда се срещна с отдела за организирана престъпност на ФБР. Казва, че както отделът за организираната престъпност на ФБР в САЩ, така и службата на ФБР в Испания „се интересуват от някои разследвания в Испания“ и „са казали, че те ще бъдат изпратени на Мълър“ (специалният прокурор, който разследва руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. – бел. ред.). Но в момента той не знае дали информацията свързана с тези разследвания е предадена на специалния прокурор.

Какви са тези разследвания?

Първото разследване е срещу Александър Романов, руснак осъден за пране на пари и приятел на Александър Торшин, руски политик и съюзник на Путин, който ухажва американската оръжейна асоциация (National Rifle Association, NRA) и американски депутати, включително чрез среща с Доналд Тръмп младши. „Синът на Тръмп би трябвало да се притеснява,“ каза Гринда на 25 май на публично събитие в института”“Хъдсън„, който беше негов домакин във Вашингтон.

В момента американското министерство на правосъдието задълбочава разследването си за това дали г-н Торшин е насочвал незаконно пари чрез NRA с цел финансова подкрепа за предизборната кампания на Тръмп през 2016 г.. Организацията, защитаваща правото на носене на оръжие, която съобщи, че дарява повече от 30 милиона долара, е най-големият донор на Тръмп.

Притежава ли Гринда ключовото доказателство?

„ФБР,“ обяснява Гринда, „ни поиска информация за Торшин и това, което им дадохме беше следното: записи на подслушани телефонни разговори между Романов и Торшин, и им казахме, че Романов е признат за виновен и е осъден, но разследването срещу Торшин е на трупчета.“ Гринда казва, че Торшин, в момента заместник-гуверньор на руската Централна банка, е свързан с Григорий Рабинович, когото той определя като лидер на братството „Таганская“.

Торшин, който отрича да е свързан с мафията, все пак се е опитал да организира среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин през май 2016 г. и е имал насрочена лична среща с Президента по време на Националната молитвена закуска през февруари 2017 г., преди служители на Белия дом да я отменят. Те посочват следната причина: В един от подслушаните записи на Гринда, вече предадени на ФБР, Торшин е споменат от Романов като „кръстник“. Гринда потвърждава, че това е начинът, по който Романов говори за Торшин.

Второто разследване, което представлява интерес за ФБР, е свързано със съдебно дело в Барселона, в което съдът издава европейска заповед за арест срещу украинския олигарх Дмитро Фирташ. „Пол Манафорт е работил за Дмитро Фирташ,“ казва Гринда. „Споделили сме информация за Дмитро Фирташ свързана с икономически престъпления“. Това съдебно дело все още не е приключило. Междувременно Фирташ е под домашен арест във Виена и се е бори срещу искане за екстрадиция в САЩ. През 2017 г. той е обвинен от съд в Чикаго в редица престъпления, включително подкуп, рекет и пране на пари.

Ще стане ли войната на Гринда част от разследването на Мълър? ФБР отказа коментар. Самият Гринда би искал да знае какво е направило ФБР с неговата информация. „Казах на ФБР,“ казва той, „че можем да бъдем по-полезни, ако всъщност знаем с какво точно можем да бъдем полезни“.

Войната на Гринда започва преди 12 години, когато през март 2006 г. прокурорът е назначен да работи по руски съдебни дела.“След като бях назначен, трябваше да се промъкна у дома при жена си,“ разказва той. Месеци преди това тя го предупреждава да не бъде „глупав“ и да не вземе да се окаже, че ще се бори с руската мафия. Първите му случаи са само връх на айсберга.

От 2005 г. насам, Испания е провела три големи операции с кодови имена „Ависпа“, „Тройка“ и „Вариола“ срещу различни руски мафиотски мрежи в страната. Усилията на Гринда се увенчават с над 80 ареста. На базата на над 230 подслушани и записани разговори, испански служители на закона изготвят таен списък на руски прокурори, висши офицери и политици свързани с организираната престъпност.

За Мадрид това се превръща в пълен обрат.

„Дълго време време Испания изглеждаше широко отворена за мръсни руски пари и нагли руски гангстери,“ казва Марк Галеоти, автор на The Vory: Russia’s Super Mafia – Крадците: Руската супер мафия (от руското вор – крадец – бел. ред.). „Благодарение особено на работата на Хосе Гринда и колегите му, Испания е безспорно в челните редици на европейските усилия.“

Но защо от всички страни в Европа това се случва точно в Испания?

„Имаме предимство,“ казва Гринда. „Ние не сме важни геополитически и нямаме икономически интереси в Русия. Това ни позволява да бъдем по-свободни. Не съм получил никакви директиви отгоре, от политическата класа.“

Тази уникална позиция – възможност да се преследва руската мафия с малко ограничения, произтича и от оправомощената за борба с корупцията испанска институция La Fiscalía Anticorrupción (Прокуратура за борба с корупцията – бел.ред.). „Беше чудесна случайност, че еволюира по този начин,“ казва Гринда. „Ако нямаше централизирана организация, с всичките й правомощия, нещата щяха да бъдат много бавни. Координацията между различните агенции не е достатъчно добра.“

Той вярва още, че успехът е бил съпътстван и от елемент на изненада. „Винаги съм бил там долу, в „каналите, с плъховете, без никой да знае, че го правим, и много хора бяха склонни да ни дадат информация без изобщо да мислят, че ще стигнем донякъде с нея.“

Но испанската свобода на действие ограничава личната свобода на Гринда. Докато това интервю се провеждаше след речта на прокурора в института „Хъдсън“ на Пенсилвания авеню (на което се намира и Белият дом – бел.ред), въоръжената му охрана нито за момент не го изпусна от око. Той живее с денонощна защита за себе си и семейството си.

Испания нанесе рядко случващ се удар на руската мафия. Но до появата на Уикилийкс, Хосе Гринда беше мъж в сянка. Той се изстреля на върха на славата през декември 2010 г., когато обществеността беше взривена от дипломатическа грама на посолството на САЩ от по-рано същата година. В нея пише отчасти, че:

Гринда заяви, че смята Беларус, Чечения и Русия за виртуални „държави на мафията“ и каза, че Украйна ще стане една от тях. За всяка от тези страни, твърди той, не може да се прави разграничение между дейностите на правителството и OП (организирани престъпни) групи.

Според изтеклата грама, Гринда е заявил, че въпросът дали Владимир Путин е „замесен с руската мафия“ или „дали контролира действията на мафията“ остава без отговор. Той също така обвинява Кремъл, че „организираните престъпни групи правят всичко, което не е приемливо да бъде правено от правителството на Русия като правителство.“

Все още ли смята, че Русия е държава на мафията? Говорейки за протокола, Гринда не отива толкова далеч, колкото в грамата на посолството на САЩ.

„Руската организирана престъпност сътрудничи като корумпира конкретни политици и конкретни държавни служители,“ казва той.

И така, държава на мафията ли е Русия? Повтарям въпроса си.

„Може да се твърди, че е така.“

Преди това Гринда е казвал, че това е теорията, която му е изложил Александър Литвиненко при срещата им в Лондон през 2006 г. – че е има сливане между руското разузнаване и руската престъпност под ръководството на тайни агенти от Кремъл.

Кои са те?

Братството „Солнцевска“, казва Гринда, е мафиотската групировка, която има „най-много връзки със сегашното руско правителство“. Думата „мафия“, която извиква представата за дребните мошеници от холивудските филми, не успява да пресъздаде мащаба на тази операция, за която се смята, че има оборот от почти 9 милиарда долара. Как са възможни операции от такъв мащаб?

„Смята се, че мафиотските пари се перат през големи финансови институции,“ казва Гринда. Колкото по-лесно е да се изперат парите, толкова по-лесно е за мафиотските групи да превръщат приходите от престъпления в нови източници на власт и нови дейности.

Какво все пак искат да постигнат с това?

Мафиотски групировки като „Солнцевска“, според Гринда, не искат да унищожат, а искат да „пленят“ държавата. Това не е нещо уникално руско, смята той, а стратегия, която е обща за всички мафиотски групи.

Това, което мафията се опитва да направи, обяснява Гринда, е да изгради „три блока“: социална, политическа и финансова мощ. „Ако мафията имаше само икономическа мощ,“ казва той, „би било лесно да бъде спряна.“

Колкото по-слаба е държавата, толкова по-лесна е работата на мафията.

Започва се с това, което се нарича пране на репутация. „Първото нещо, което се опитват да направят след постигането на икономически печалби, е да се опитат да се легитимират,“ казва Гринда. „В Испания, най-корумпираните правят две неща: първо, купуват невероятно луксозно имение, за да покажат, че са там. Второ – купуват футболен отбор.“

Мафията изгражда социалната си мощ парче по парче, „първо в своя малък град и след това се разширява чрез създаване на фондации – благотворителни организации, правни фондации, медицински фондации. И след това ще кажат, че са филантропи. Казват, че се грижат за хората.

След като изградят социалната си мощ, обяснява Гринда, те изграждат втория блок. „Това е така, защото осъзнават, че социалните мрежи, които могат да създадат и чрез които привличат хората, не са достатъчни.“

Ключът към политическата власт, обяснява Гринда, е „възлагането на обществени поръчки“. Мафията търси обществени поръчки, като строителството на пътища или други благоустройствени дейности не заради финансовата им стойност, а защото така установява „контакт с политиците“.

Преследването на обществени поръчки не само дава възможност на мафиотите да подкупват политици, но високата значимост и социалната стойност на водещи проекти означава, че политиците стават зависими от мафията, тъй като тя им осигурява безпроблемно строителство на пътища, събиране на боклука или обществен транспорт, които са им нужни за да бъдат преизбрани. По собствено желание или по друг начин, политиците стават компрометирани.

„С други думи,“ казва Гринда, „те се инфилтрират в политическия свят. И веднъж озовали се там, те могат да променят законодателството.“

Точно това се случи в Русия. „В нашите разследвания открихме, че руските престъпни организации, че тази власт е означавала, че престъпниците са били в състояние да накарат държавните служители да изчистят криминалните им досиета. И най-лошото е, когато всъщност те създават свои собствени политически партии.“

Като организация в която „членуват представители на организираната престъпност“, Гринда посочва Либералдемократическата партия на Русия, контролирана от Кремъл политическа група, която се представя както за опозиция, така и е под ръководството на високопарния ултранационалистически демагог Владимир Жириновски.

Последният блок е финансовата мощ. „Това завършва процеса на легитимиране.“ „Руската мафия,“ казва той, използва „тези големи юридически кантори и финансови експерти, заедно с финансови и банкови институции“, за да скрие мръсните си пари. Междувременно офшорните юрисдикции позволяват на всяка една мафиотска групировка „да укрива имущество от разследващите в която и да е страна“. Така мафиотски групировки „за 9 милиарда долара“, като „Солнцевская“, складират плячката си.

Колкото по-силна става мафията, толкова по-малко тя изглежда като мафия. Руската мафия, например, вече не прилича на филма „Източни обещания“ на Дейвид Кроненберг от 2007 г. Легендарните постсъветски гангстери, като например силно татуираните „Kрадци в закона“ (Thieves in Law – Вор в закон на руски) вече не са такива, каквито бяха.

„Крадците в закона,“ обяснява той, „станаха застрашен вид“. Тези момчета бяха пометени от руските власти. Не обаче и мафиотите, които се сляха с държавата. „Предизвикателството пред което сме изправени днес идва от мафиотски групи, които никога не са имали татуировки и са станали законни“, мафиоти неразличими от руската политическа класа.

Възходът на руската мафия, сега преплетена с руската държава, не е просто проблем за руския народ. Сега тя изнася мафиотска власт.

„Те завладяват всякакви активи в нашата страна,“ предупреждава Гринда, „и това означава, че те ще се домогнат до власт, погледнато от икономическа гледна точка“.

Тъй като руската организирана престъпност се е превърнала в глобална, международна и по-специално вътрешноевропейска, опитите за нейното спиране изостават. Русия не е единствената държава, която създава проблеми в областта на сътрудничеството.

„Имаме чудесни отношения със Съединените щати,“ каза той. „Въпреки това имаме много сериозен проблем в борбата с организираната престъпност с Обединеното кралство. Имаме много сериозни проблеми в опитите си да ги накараме да ни сътрудничат – с изключение на случаите на трафик на наркотици. Това сътрудничество е по-малко от нищо,“ продължава той с явно раздразнение. „Просто не съществува.“ „Великобритания,“ казва той, страда от „икономическа зараза“ и страната е ужасно зле по отношение на „олигарсите, които са взели мръсни пари, взели са пари от престъпна организация.“

Белгия и Холандия, както казва той, също са проблематични.

Докато говорим, Гринда все още изглежда огорчен от неуспеха на Великобритания да арестува руско-израелския бизнесмен Майкъл Чьорни през май 2009 г.. Чьорни е човекът, когото испанците смятат за лидер на организираната престъпна група „Измайловская“ и за когото има издадена заповед за арест от Интерпол. Гринда казва, че на срещата на Интерпол през 2012 г. се е противопоставил силно на британския представител заради тези неуспехи. В края на срещата британският представител се изправя заплашително, а и е доста по-висок от Гринда. „Всички смятаха, че ще ме размаже.“ Вместо това той каза: „Всъщност си прав. Аз се ангажирам да променя това.“

Но в крайна сметка промяната така и не се превръща в предстояща.

„Обединеното кралство не си даваше сметка по това време за опасността, която представляваха тези хора,“ каза Гринда. „Просто не бяха участваха в борбата с нея.“

Били ли са компрометирани британски политици?

„Имаме наблюдения, че британски политици са свързани с олигарси,“ казва той. „Но самите британци ще трябва да говорят за това.“

Ами американски политици? Дали Доналд Тръмп и сътрудниците му са се появявали в разследванията му?

„Без коментар.“

Интервюто ни върви към своя край и забелязвам умората в очите му.

„За да спечелим борбата срещу организираната престъпност,“ казва Гринда, „трябва да се опитаме да сме като тях, което значи да действаме като организирани престъпни групи. С други думи, ще трябва да сме последователни, организирани и търпеливи.“

Публикувано на 12 юни 2018 г..

Бен Джюда е автор на „Крехка Империя“ (Fragile Empire) и „Това е Лондон“ (This Is London).

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: