България подкопава авторитета на международната институция Център за правоприлагане в Югоизточна Европа – ЦПЮЕ или SELEC, в която участва по силата на ратифицирано международно споразумение.

Това става ясно от вчерашните медийни изявления на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, които отрекоха, че при операция срещу митнически измамници преди 6 месеца са иззети биткойни за милиарди.

На 29 май 2017 ЦПЮЕ съобщи на официалния си сайт за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС като в заглавието е изведена информацията, че българските власти са конфискували над 200 000 биткойна на стойност над 500 милиона долара. В текста се уточнява престъпната дейност, чрез която са придобити биткойните и точния им брой – 213 519. Сега те струват около 3,5 милиарда долара (по курса от 9 декември 2017).

„По това дело няма иззети биткойни“, беше категоричен Гешев. След това той се впусна в объркани обяснения, че да притежаваш биткойни не било незаконно и прокуратурата не се занимавала с „хобито на хората“ да копаят биткойни.

Средствата, придобити от престъпна дейност обаче са от компетенцията на Прокуратурата и когато се иззети по реда на НПК служат като доказателство в съда, независимо в каква валута са.

Съобщението на английски на сайта на ЦПЮЕ не оставя място за съмнение, че е имало конфискация на виртуални портфейли, съдържащи такава сума от популярната виртуална валута.

Какво представлява и какво върши Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа

Конвенцията за създаване на SELEC е ратифицирана със закон от Народното събрание през 2010 г. Организацията, в която членуват основно балканските държави, има дипломатически статут и работи по модела на Европол, чиято дейност допълва оперативно на регионално ниво.

ЦПЮЕ е базиран в Букурещ и се финансира от държавите членки. Привилегиите и имунитета на Центъра също са ратифицирани със специален закон.

Важно е да се подчертае, че ЦПЮЕ борави с класифицирана информация и оперативни данни, които се въвеждат в специална информационна система.

 

 

 

 

 

 

 

Операцията ПРАТКА/ВИРУС, в рамките на която според съобщението са иззети биткойните илюстрира добре смисъла на тази организация. Оперативните действия са извършени на територията на няколко държави и очевидно са координирани от ЦПЮЕ в рамките на правомощията му, разписани в Kонвенцията от 2010 г. – „да подпомага дейността по разследване и предотвратяване на престъпления в държавите членки… да събира, съпоставя, анализира, обработва и разпространява информация и оперативни данни…  да улеснява обмена на информация, оперативни данни и искания за оперативна помощ“ и т.н.

Мистерията на българските биткойни се задълбочава

Биволъ попита МВР по реда на ЗДОИ как се съхраняват тези биткойни и поиска да се обявят публичните ключове на портфейлите, за да бъде предотвратена всяка възможна злоупотреба. МВР отказа информация, позовавайки се на тайната на наказателното производство. От секретариата на ЦПЮЕ не отговориха на запитванията ни за информация.

Българските медии игнорираха информацията до вчера, когато за нея съобщи сайтът CoinDesk, позовавайки се на SELEC и на публикациите на Биволъ. Грижливо избягвайки да цитират Биволъ, без да правят анализ и да задават сериозните въпроси, големите национални телевизии се включиха в операция за замазване и опровергаване на официалната информация от ЦПЮЕ.

Тази димна завеса обаче не отменя въпроса коя е вярната институционална информация – съобщението на ЦПЮЕ, което не се е променило от 29 май, или опровержението на МВР и Прокуратурата от вчера? 

И в двата случая обаче сме свидетели как официални български институции подкопават авторитета на „Балканския Европол“, както може да се нарече ЦПЮЕ или SELEC. По-рано този месец стана известно, че ЦПЮЕ е бил сезиран от турската служба за борба с организираната престъпност KOM за проблема с контрабандните цигари на „Булгартабак“, за които е изпратен доклад и до Интерпол.

Още преди две седмици Биволъ изказа хипотезата, че е възможно българските правоохранителни органи, които и без това не се ползват с отлична международна репутация, да са подали невярна информация, за да се похвалят с голям успех пред международните си партньори.

Ако обаче информацията на ЦПЮЕ е вярна, и има биткойни, нейното отричане от страна на водещ прокурор и началника на ГДБОП вече е престъпление и опит за прикриване на най-мащабната кражба в историята на криптовалутите и в модерната българска история.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English