Обслужва ли ГЕРБ енергийния обръч на Р.Овч.?

neft_sondazhi

Българското правителство, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, организира конкурс за фирма, която да проучва и разработва евентуални находища на нефт и газ край Силистар. Титаничните усилия на хората от министерството в издирване на най-подходящия кандидат приключиха със сключването на договор между МИЕТ и „Ледербел БГ”- прясно регистирана фирма с 50 000 лв. капитал, за която до момента нефт и газ са били онези работи, дето ти ги наливат от колонките по бензиностанциите. Решението е подписано от Цветан Цветанов на 3-ти февруари 2011 г. Срокът за сондиране е 5 г. от датата на подписване, а впоследствие, откривателят на подземното богатство получава автоматично правото на дългосрочна концесия за добив.

Новаците в нефтодобивния бранш, обаче, се оказаха ветерани в мътния бизнес на България. Един от собствениците е Красимир Георгиев, собственик на печалноизвестната „Фронтиер”, спомената и в грамите на американското посолство, изтекли в Wikileaks като част от “енергийната мафия” [06SOFIA1691]. Името на Георгиев беше споменавано и в делата срещу Валентин Димитров-Топлото. Тогава получи обвинение, че чрез фирмите си „Ледербел” и „Банско пропърти партнърс 2”  е препрал пари на Вальо Топлото, източени от софийската „Топлофикация”. Между другото, фирмата, получила правата за дълбаене на шелфа “Ледербел БГ”, е с еднакви телефони и адрес с веригата от фирми “Банско пропърти партнърс”. С Вальо Топлото е свързана и друга от собственичките на „Ледербел БГ”- Калина Павлевчева. В определен период на живота си тя е съдружничка на майката на Топлото –  Цеца Димитрова  в “Банско пропърти партнърс 2”, посредством офшорната компания „Метаконсулт”. За останалите двама в управлението на „Ледербел БГ” Михаил Радев и 28-годишния Константин Спиров няма данни засега.

Определено най-интересното име, което изплува в основата на този кръг е лицето Георги Руменов Сотиров на 61 г. Той е управител на… 21 фирми и собственик на 5, свързани предимно с енергийния бизнес и този с недвижими имоти. Преди няколко години Сотиров бе заподозрян и разследван за тясна обвързаност в обръч от фирми, свързани с тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, но прокуратурата отказа да образува производство. Бившият шеф на “Булгаргаз” Васил Филипов, който също правеше разкрития по случая, пък отказа да даде писмени обяснения и да уточни твърденията си за престъпления.

Презентацията на “сондьорите” прерастна в скандал

На 29-ти април /петък/ именно последните двама дойдоха на работната среща, организирана в Бургас, между представители на „Ледербел БГ”, зам.министрите от МИЕТ Иво Маринов и Марий Косев, Областна управа Бургас и кметовете на засегнатите селища от бъдещото сондиране в морето – Приморско, Царево, Ахелой, Варвара и Синеморец. Замисленото като кротка презентация събиране, прерасна в лют спор. Разясненията за стъпките по изпълнение на договора за блок „1-14 Силистар”, включваща бъдещите проучвания, както и различните съществуващи способи за тях, се оказа неприемливи за представителите на морските общини. Въпреки подробните обяснения на придобилите правата, че едва 1% от разливите в световен мащаб се случвали при сондаж, ветровете духат в посока север-юг и дори и да има разлив, той ще отиде в открито море, както и клетвите, че за сеизмичния анализ няма да бъде използван взрив, настроението в залата на Областна управа стана взривоопасно. Дори това, че ще се дълбае извън териториалните води на България, не подейства успокояващо на присъстващите. Както е видно от приложената схема на точките за сондаж, някои от сондажите са на по-малко от 2 морски мили от брега.

Крайбрежието ни отново заложник на енергийни интереси

Кметът на Приморско Лиляна Димова, неочаквано подкрепена от колегата си от Царево Петко Арнаудов, поиска точни и ясни гаранции за екологичната страна на проекта. Двамата градоначалници попитаха представителите на правителството защо не е била определена задължителната в такива случаи оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ на бъдещия проект, а са побързали да подпишат договора. Присъстващите се интересуваха също какви конкретно са гаранциите, че няма да има разлив, при положение, че на спечелилата фирма и липсват опит, пари и технологии. На този въпрос до края на срещата никой така и не даде отговор.

Зам. министър Марий Косев увери всички, че са спазени всички изисквания на ЕС при даване на разрешението, но не отговори защо не е назначена процедура по ОВОС при започване на подобни проучвания.

Бургаски общински съветници заявиха, че с 50 000 лева капитал, с който разполага „Ледербел БГ”, е съмнително как ще може да извърши толкова отговорни и скъпоструващи сондажи, като в същото време спази изискванията. Язвителният тон беше подхванат и от Ангел Божидаров, представил се като собственик на семеен хотел в гр. Черноморец. Той обясни, че хотелът му струва 250 000 лв. и с него очаква да изхранва семейството си, което няма как да стане при евентуално замърсяване. По тази причина отправи предложение до представителите на „Ледербел БГ” след срещата да отидат до нотариус и да му подпишат запис на заповед за 250 000 лв., който да бъде активиран в случай, че сондажите предизвикат реален разлив.

Екологичното равновесие на Черно море е застрашено

В безличната презентация, изготвена от  „Ледербел БГ”, умишлено или не, беше пропуснат проблемът с натрупания сероводород на дъното на Черно море. На практика, вследствие силното замърсяване и натрупването на биологични и химични отпадъци Черно море е единственото на планетата (освен Мъртво море), в което няма живот под 50-100 м дълбочина. Нивото на сероводород се покачва неизбежно и експертите предвиждат скоро той да достигне до повърхността, което сигурно ще убие всякаква флора и фауна. Освен това, ако сероводородът изригне, се очакват апокалиптични последствия от самозапалването му и горящите води на огромни пространства.

Активистът на „Екогласност” Манук Манукян на няколко пъти се опита да повдигне въпроса, но държавните служители и представителите на частната компания се направиха, че не го чуват. А въпросът е наистина сериозен – в дънните утайки съдържанието на сероводород варират от 12-16 до 240 mg/l, а общото количество на отровния газ в Черно море се изчислява на над 20 000 куб.км. Според еколозите, именно човешка намеса в това минно поле може да доведе до изхвърляне на огромни количества сероводород над повърхността, което де факто ще го превърне в бомба. Местните жители и екологичните организации заплашиха, че ще сигнализират Европейската комисия заради неспазване на Конвенцията за опазване на Черно море. Исканията, отправени към държавата, са скандалният договор да бъде прекратен. Дори в най-добрия случай да се открие нефт и газ в териториалния ни шелф, щетите за страната и брутния ни вътрешен продукт биха били много по-големи от евентуалните ползи от добива, категорични са противниците на сондажите. Правителствената инициатива да се дадат ексклузивни права на един обръч от енергийния бранш да проучва и добива нефт и газ от крайбрежния ни шелф, събужда също толкова силен отпор и негативна реакция, колкото и енергийният проект за петролопровод “Бургас – Александруполис”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also