Кой усвоява публичните пари за частния бизнес

Търсачките на Биволъ разкриват мигновено обръчи от фирми и дриймтийм образувания
by Екип на Биволъ

Количествените натрупвания водят до качествени преобразувания – учи историческият материализъм.

Количествените натрупвания на пари, които държавата разпределя, водят често до злокачествени образувания.

Покрай натрупаните държавни пари се формират партийни обръчи от фирми и се консолидират кумовски и братовчедски клъстери, известни като “дриймтийм”. Целта им е, ако не да откраднат, то поне да забогатеят по лесния начин – без конкуренция, без иновации, с минимално количество труд.

Като разследващи журналисти, наша приоритетна цел е разкриването и осветляването на всички тези форми на корупционно разпределяне, насочване и източване на публичен ресурс.

Вече няколко години Биволъ анализира количествените натрупвания на пари, които държавата разпределя към частния бизнес. Към днешна дата можем с увереност да идентифицираме фирмите и лицата, които са усвоили, или са в процес на усвояване, на следните публични средства:

74 191 590 398 лв. (седемдесет и четири милиарда) сключени договори за обществени поръчки от 2007 г. насам., като от тях 18 231 885 023 са по различни европрограми и 55 959 705 375 бюджетни.

– 15 835 711 445 лв. (петнадесет милиарда) европейско финансиране по Оперативните програми за двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020

– 4 007 177 683 лв. (четири милиарда) европейско финансиране по Програма за развитие на селските райони ПРСР за периода 2007-2013. Фамозните къщи за тъщи са построени с пари от тази програма.

Все още не разполагаме с актуални данни за 4 милиарда по ПРСР за периода 2014-2020 г., но правим каквото е по силите ни, за да се сдобием с тях.

С времето усъвършенствахме нашите бази данни, които винаги са били и ще останат публични и се финансират от нашите читатели.

Днес разкриваме нов инструмент, обединяващ данни от Търговския регистър, АОП и ИСУН, чрез който можете с няколко клика да видите на един екран:

– Колко обществени поръчки и европейски фондове е усвоила дадена фирма;
– Колко обществени поръчки и европейски фондове са усвоили фирмите, свързани с дадено лице;
– Колко обществени поръчки и фондове са усвоили фирмите, свързани с бизнес партньори на дадено лице (второ ниво на свързаност);

Тези данни са прецизни и се базират на съответствието на уникалните фирмени номера (ЕИК) в различните регистри. Показателно е, че държавата дава тази информация с нежелание и дори я укрива умишлено, като в случая с данните, публикувани от ДФЗ. Въпреки тази обструкция има начини да се сдобием с номерата на фирмите, които не са тайна и не би трябвало да бъдат. 

Веднага можем да дадем конкретен пример колко полезна е тази инициатива. Само преди година работихме усилено в продължение на седмици, за да разкрием “дриймтийма” на Делян Добрев, който е акумулирал над 100 милиона от обществени поръчки. Днес нашата оптимизирана търсачка посочва 133 милиона само с един клик.

Като бонус извършваме проверка по три имена, за да изведем на същия екран следната информация:

– Дали има данни, че лицето е проверявано от Комисията по досиетата;
– Дали има данни, че лицето е имало сметка във фалиралата банка на властта КТБ;
– Дали има данни, че става дума за политическо лице.

Надеждата ни е, че този инструмент ще бъде използван активно от гражданското общество, за да идентифицира шуробаджанашки и партийни “дриймтиймове”, за които да сигнализира.

Всеки може да въведе имената на депутат, на местен общински съветник, на партиен кадър, или на техните роднини, и да установи дали покрай тези хора се формира обръч, усвояващ обществен ресурс.

Днес журналистиката на данните е незаобиколима и професионално задължителна, но не е самоцел. Биволъ комбинира информацията, извлечена от автоматичната обработка, с класическите методи на разследващата журналистика – работа с източници, документни анализи и запитвания по ЗДОИ.

Така бавно и полека напредваме в мисията си да картографираме задклусината, корупционна България, която задушава инициативните, пречи на кадърните и ни дърпа назад в блатото на бедността и мизерията – материална и духовна.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also