Количествените натрупвания водят до качествени преобразувания – учи историческият материализъм.

Количествените натрупвания на пари, които държавата разпределя, водят често до злокачествени образувания.

Покрай натрупаните държавни пари се формират партийни обръчи от фирми и се консолидират кумовски и братовчедски клъстери, известни като „дриймтийм“. Целта им е, ако не да откраднат, то поне да забогатеят по лесния начин – без конкуренция, без иновации, с минимално количество труд.

Като разследващи журналисти, наша приоритетна цел е разкриването и осветляването на всички тези форми на корупционно разпределяне, насочване и източване на публичен ресурс.

Вече няколко години Биволъ анализира количествените натрупвания на пари, които държавата разпределя към частния бизнес. Към днешна дата можем с увереност да идентифицираме фирмите и лицата, които са усвоили, или са в процес на усвояване, на следните публични средства:

74 191 590 398 лв. (седемдесет и четири милиарда) сключени договори за обществени поръчки от 2007 г. насам., като от тях 18 231 885 023 са по различни европрограми и 55 959 705 375 бюджетни.

– 15 835 711 445 лв. (петнадесет милиарда) европейско финансиране по Оперативните програми за двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020

– 4 007 177 683 лв. (четири милиарда) европейско финансиране по Програма за развитие на селските райони ПРСР за периода 2007-2013. Фамозните къщи за тъщи са построени с пари от тази програма.

Все още не разполагаме с актуални данни за 4 милиарда по ПРСР за периода 2014-2020 г., но правим каквото е по силите ни, за да се сдобием с тях.

С времето усъвършенствахме нашите бази данни, които винаги са били и ще останат публични и се финансират от нашите читатели.

Днес разкриваме нов инструмент, обединяващ данни от Търговския регистър, АОП и ИСУН, чрез който можете с няколко клика да видите на един екран:

– Колко обществени поръчки и европейски фондове е усвоила дадена фирма;
– Колко обществени поръчки и европейски фондове са усвоили фирмите, свързани с дадено лице;
– Колко обществени поръчки и фондове са усвоили фирмите, свързани с бизнес партньори на дадено лице (второ ниво на свързаност);

Тези данни са прецизни и се базират на съответствието на уникалните фирмени номера (ЕИК) в различните регистри. Показателно е, че държавата дава тази информация с нежелание и дори я укрива умишлено, като в случая с данните, публикувани от ДФЗ. Въпреки тази обструкция има начини да се сдобием с номерата на фирмите, които не са тайна и не би трябвало да бъдат. 

Веднага можем да дадем конкретен пример колко полезна е тази инициатива. Само преди година работихме усилено в продължение на седмици, за да разкрием „дриймтийма“ на Делян Добрев, който е акумулирал над 100 милиона от обществени поръчки. Днес нашата оптимизирана търсачка посочва 133 милиона само с един клик.

Като бонус извършваме проверка по три имена, за да изведем на същия екран следната информация:

– Дали има данни, че лицето е проверявано от Комисията по досиетата;
– Дали има данни, че лицето е имало сметка във фалиралата банка на властта КТБ;
– Дали има данни, че става дума за политическо лице.

Надеждата ни е, че този инструмент ще бъде използван активно от гражданското общество, за да идентифицира шуробаджанашки и партийни „дриймтиймове“, за които да сигнализира.

Всеки може да въведе имената на депутат, на местен общински съветник, на партиен кадър, или на техните роднини, и да установи дали покрай тези хора се формира обръч, усвояващ обществен ресурс.

Днес журналистиката на данните е незаобиколима и професионално задължителна, но не е самоцел. Биволъ комбинира информацията, извлечена от автоматичната обработка, с класическите методи на разследващата журналистика – работа с източници, документни анализи и запитвания по ЗДОИ.

Така бавно и полека напредваме в мисията си да картографираме задклусината, корупционна България, която задушава инициативните, пречи на кадърните и ни дърпа назад в блатото на бедността и мизерията – материална и духовна.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English