ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

След като го обвиняват банката го натопила с фалшиви документи

В първата част на това разследване (виж тук) Биволъ разкри как няколко милиона от кредит на ПИБ към кухата фирма ВЕЙЛМЕС ЕООД, са се оказали през друга фирма-фантом в сметки на офшорки свързани със собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Кредитите към ВЕЙЛМЕС са обезпечени с имоти на Иван Танев – “Универсалния”, издирван от Интерпол по обвинение на българските власти в данъчни измами. Връзката на Танев с ВЕЙЛМЕС се потвърждава и от факта, че управителят на фирмата Петър Скендеров е бивш бизнес партньор на Танев в няколко фирми.

Схемата обаче е много по-мащабна. От данните, с които Биволъ разполага може да се заключи, че ПИБ е дала огромни кредити в евро на няколко кухи фирми като ВЕЙЛМЕС, използвани от Танев за схемите с кражби на ДДС и от Мила Георгиева, партньорката на Танев в групата “Универсалните”. Тя беше обвинена и като тартор на престъпната група “Килърите”, занимавала се с рекет, палежи и убийства. По-рано Биволъ писа за имотните сделки на шефката на “Килърите” лично със съсобственика на ПИБ Ивайло Мутафчиев.

“Пътят на парите”, проследим благодарение на банкови документи, категорично сочи за съучастие на шефовете и собствениците на ПИБ в криминалните схеми на Иван Танев и Мила Георгиева.

Трансферите, разкрити от Биволъ имат и отчетлив привкус на пране на пари от престъпна дейност. По сметките на фирмите свързани с “Универсалните” и “Килърите” постъпват огромни суми кеш, за които ПИБ не е сигнализирала в ДАНС и не е прилагала мерките срещу пране на пари. Тези средства с неясен произход заминават към офшорки с кипърски сметки, включително и такива свързани с Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

След като Иван Танев е обвинен, от ПИБ пробват да го натопят и подават сигнал в прокуратурата. Банката използва също така доказано фалшиви документи с неговия подпис. Така ПИБ разчита да прикрие престъпните злоупотреби, в които е участвала и да ги джироса изцяло на “Универсалния”. Документите обаче уличават ПИБ не само в съучастие, но и във фалшификации и престъпления срещу правосъдието.

Фирмите-фантоми

Освен вече описаните в първата част кредити към ВЕЙЛМЕС ЕООД за 11 млн. евро, Биволъ проучи и кредитите към следните фирми:

ЕЛИКС ЕООД – кредит за 16 170 000 евро и 5 500 000 евро за оборотни средства, като дружеството е без дейност и приходи. Тези суми са обезпечени със запис на заповед от Танев.

ДИМЕЛ МЕС ЕАД е получила два кредита за 6 900 000 евро и 343 780 евро. Това дружество също е без дейност, но е финансирало други фирми-фантоми, подобни на ВЕЙЛМЕС.

НИКСТОМ ЕООД, което е свързано с Мила Георгиева получава право на овърдрафт до 2,3 млн. евро. Дружеството е собственост на офшорката ZORGANE ASIA LTD.

ДЖЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИ е получила през 2010 г. кредит от ПИБ за 1 351 790 евро. Управител на фирмата по това време е Мила Георгива, а собственик и до момента е ZORGANE ASIA.

ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН ЕООД – Фирмата получава три банкови гаранции за общо 31 млн. евро., за да осъществи доставка на олио за румънската Агенция по храните APIA. Доставките са финансирани по европрограма за храни за бедните. След като получава парите от румънската агенция фирмата се изпарява, а APIA се съди с ПИБ за да си върне 20 млн. евро, срещу които не е получила никаква стока.

ЗИТЕРА ЕООД получава кредит от 14 842 800 евро за оборотни средства без елементарна проверка. Парите са усвоени за няколко дни и са прехвърлени извън страната.

С каруца за кредит от 30 млн. евро

Общо около 87 милиона евро са отпуснати на тези фирми, които са свързани помежду си или чрез собствениците, или като гаранти по договорите за кредит, или споделят общ адрес. Като правило те се водят на подставени малоимотни лица. Очевидци си спомнят как собственикът на най-големия кредитополучател ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН дошъл с каруца, паркирал я пред пред банката и влязъл да подпише документите, за които едва ли е имал представа какво съдържат.

ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН ЕООД споделя един и същ адрес с ЕЛИКС ЕООД и НИКСТОМ ЕООД. Става дума не за бизнес сграда, а за конкретен апартамент в най-банален жилищен блок в кв. Стрелбище. Авалист на кредитите им е Иван Танев – “Универсалния”.

Подставеното лице с каруцата, което е собственик на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН притежава също и фирмата ВИ ЕМ ПИ ЕООД, която заедно с ЕЛИКС, ДИМЕЛ МЕС и НИКСТОМ е гарант по кредитите на ВЕЙЛМЕС.

Освен това ДИМЕЛ МЕС и ВЕЙЛМЕС са съсобственици на няколко терена, а самата ВЕЙЛМЕС, както вече споменахме, е свързана с Иван Танев през управителя си Петър Скендеров. Открива се връзка и към фирмите от кръга НАДИН, също финансирани от ПИБ. ДИМЕЛ МЕС е регистрирана на същия адрес като НАДИН, чийто управител е обвинен в данъчни измами.

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – УниверсалнияПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

Пътят на парите

Дотук кръгът от фирмите на “Универсалния”, кредитирани от ПИБ е ясно очертан и връзките между тях са доказани. Сложните схеми за източване на ДДС и източване на кредитите от банката обаче включват фирми-бушони и офшорки, свързани със самите собственици на банката – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Фиктивните сделки на ВИ ЕМ ПИ и ВЕЙЛМЕС, водещи до източване на ДДС, попадат на радара на данъчните още през 2011 г. (виж тук) Засечени са сравнително малки суми, докато в банковите извлечения, с които Биволъ разполага, се виждат трансфери за милиони.

Така например през 2011 г. ЕЛИКС е превела на ВЕЙЛМЕС 2,4 млн. евро, а на ВИ ЕМ ПИ 1,2 млн. евро. ВЕЙЛМЕС от своя страна е платила по фактури на ЕЛИКС и НИКСТОМ близо 1 млн. евро.

Сметките на ДЖЕНЕЗИС очевидно са използвани за други операции, защото шефката на “Килърите” е теглила и внасяла в тях стотици хиляди евро в кеш, на каса. На 19.07.2010 Мила Георгиева е изтеглила 300 000 евро кеш. Тези пари са преведени няколко дни по-рано от кипърска сметка на ZORGANE ASIA.

Сметката на ZORGANE ASIA пък е захранвана от известната вече фирма-бушон БРАНДЪЛ СЕНТ 2000. В периода юни 2008 – октомври 2010 от левовата сметка на БРАНДЪЛ СЕНТ 2000 в ПИБ са преведени към ZORGANE ASIA над 5 млн. лв., а от сметката в евро 3,5 млн. евро.

Парите влизат по сметката на БРАНДЪЛ от вноски в кеш и като преводи от фирми, получили кредити от ПИБ и завъртяни в престъпните схеми за източване на ДДС. Освен, че е захранвала операциите на Мила Георгиева от “Килърите”, същата тази фирма през 2011 и 2012 е превела 2,44 млн. евро. към SANTA FE, свързана с Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Формално тези преводи са оправдани с договор за внос на месо, като договорите на SANTA FE с БРАНДЪЛ СЕНТ и на ZORGANE ASIA с БРАНДЪЛ СЕНТ са идентични (виж brandal-santa-fe-meso zorgane-santa-fe-meso-1 zorgane-santa-fe-meso-2) Но както стана ясно от отговор на запитване по ЗДОИ до БАБХ, БРАНДЪЛ СЕНТ не е регистриран търговец на месо и не е извършвала никакъв внос или износ.

Размахът на Иван Танев – “Универсалния” е в съзвучие с прозвището му. Разследващите установяват, че той успява да източи ДДС от най-различни сделки свързани с търговия на храни – зърно, месо, държавни поръчки за храни за бедните. Но без финансовия гръб на ПИБ и отпускането на огромни необезпечени кредити това просто не би било възможно.

В един момент фирмите на Иван Танев достигат обороти от 200 млн. евро, като източеното ДДС е за десетки милиони. Идилията обаче свършва с ареста на “Универсалните”, след което

ПИБ натопява Танев

със сигнал до прокуратурата от началото на 2013 г., и го посочва като авалист на многомилионните кредити на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН и ЗИТЕРА. Случаят е поет от Специализираната прокуратура и е присъединен към делото “Универсалните”, но събраните данни и експертен доклад на “Банков надзор” на БНБ уличават в нарушения самата банка.

Кредитите са отпуснати “без елементарни проверки”, без да е посочена целта на единия заем, начина на погасяването му, без да са попълнени задължителни реквизити в заявлението и дори без да са проверени обстоятелствата, описани от кредитоискателя и без да се уведоми БНБ, което е нарушение на Закона за кредитните институции, посочва се в доклада на “Банков надзор”, описан в материал на Медияпул.

Наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Йордан Грамов преценява, че става дума за “особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери”. Съгласно формулировката на Специализираната прокуратура отговорност трябва да бъде потърсена и от ръководството на ПИБ, но делото е пратено по компетентност в СГП, където е преформулирано по друг член, за да не се търси отговорност от банката.

Това обаче не е всичко. Оказва се, че банката е възпрепятствала правосъдието като е представила в Специализираната прокуратура фалшиви документи, в които Танев е добавен като авалист.

В доклада на проверяващите от БНБ е отбелязано също, че те не са открили името на Иван Танев в нито един анализ или решение на компетентните органи за отпускане на кредит и не намират “логично обяснение защо е привлечен Иван Танев като авалист”.

Логично обяснение обаче има и то се открива в решение на СГС от декември 2014 г. по гражданско търговско дело 1825. Според заключението на тройна съдебно почеркова експертиза (виж тук Reshenie-sud-1825)

Подписът на “Универсалния” върху кредитните документи е фалшифициран

Експертите доказват, че Първа Инвестиционна Банка е предявила в съда фалшифициран документ – запис за заповед. В документа представен от ПИБ са фалшифицирани два подписа: на управителя на фирмата ЗИТЕРА ЕООД Румен Даковски и подписът на Иван Танев като авалист. (виж Записа на заповед с подписа на Танев  и Записа на заповед без подписа на Танев)

С фалшивия документ ПИБ извадила изпълнителен лист за 1 млн. евро срещу ЗИТЕРА ЕООД и срещу Иван Танев.

Не е известно дали прокуратурата е била сезирана за фалшификата, чийто съставител е неизвестен, но който е изцяло в изгода на банката.

Освен, че има доказано фалшифициран запис на заповед с подписа на Танев, Биволъ разполага с два различни варианта на договора за кредит между ПИБ и ЗИТЕРА – със и без Танев като авалист.

В първия вариант, който е пратен от банката в ДАНС през декември 2012 г. личат подписите на банкови служители на всяка страница. В този вариант името на Иван Танев липсва. (виж Dogovor 000LD-L000325 DD 21.04.2012 – 1)

Вторият вариант е пратен от банката на наблюдаващия прокурор Й. Грамов през март 2013 г. Това става след като Танев се сдобива с обвинение през декември 2012 и след като изпълнителните директори на ПИБ подават жалба срещу него в прокуратурата. В новия договор вече няма подписи на всяка страница, а в раздел « Обезпечения » в точка 23 е добавена подточка, която обвързва ЗИТЕРА ЕООД с ФАНТАСТИКА 95 -ГЕОРГИ ЦАНКОВ и Иван Танев като авалист. (виж Dogovor 000LD-L000325 DD 21.04.2012 – 2)

От изнесените дотук факти излиза, че ПИБ е подала в прокуратурата фалшиви документи, за да прехвърли вината за несъбираемия кредит на ЗИТЕРА на Танев.

До момента няма данни прокуратурата да разследва ръководството и собствениците на ПИБ за съучастие в схемите на “Универсалните”, както и за източването на кредити през кухи фирми към сметки на офшорки свързани с Минев и Мутафчиев.

Косвено доказателство за това къде всъщност са отишли парите е един превод от Кипър към специална ескроу-сметка за 33 млн. евро.

Цесиите на ЕЛИКС и ЗИТЕРА провизирани от офшорка на Минев и Мутафчиев

През 2012 г. разследването на казуса “Универсалните” стига до групата от фирми, които гравитират около ПИБ, което налага да се предприемат спешни мерки, за да се скрие дупката в банката от източването на милионите евро и да се покаже пред проверяващите органи от БНБ, че парите ще бъдат върнати.

ПИБ предприема мерки за прикриване на необслужваните кредити като сключва цесии с ВЕЙЛМЕС ЕООД, ДИМЕЛ МЕС ЕАД, ЕЛИКС ЕООД и ЗИТЕРА ЕООД за откупуване на дълга с 6 месечно отложено плащане от СКИ ИНЖИНЕРИНГ ООД. Това дружество няма дейност, няма приходи и средства да откупи дълг в размер на 60 млн. евро, още повече че условията на цесиите са такива, че дружеството трябва да заплати 100% от закупения дълг. Прецедент в търговската практика е някои да купи задължение без да има процент на сконтиране от дълга.

Управителката на СКИ ИНЖЕНЕРИНГ е Илияна Гунева, която е служител в Първа Финансова Брокерска Къща, собственост на Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. Фирмата има малък дял и в ЮЛЕН АД, концесионера на ски-курорта в Пирин, свързан с ПИБ.

Цесиите падежират през първото шестмесичие на 2013 г., но не са платени от СКИ ИНЖИНЕРИНГ ООД. От БНБ обаче вече се интересуват от развитието на сделката и имало ли е плащане по цесиите. Фактически след изготвения доклад за прокуратурата и шокиращите констатации в него, “Банков надзор” вече няма как да си затвори очите и да подмине тези необслужвани кредити.

ПИБ сключва нов договор за продажба на вземания пак със същата фирма като договора е с най-проблемните дружества ЕЛИКС ЕООД и ЗИТЕРА ЕООД. Този път се налага да се гарантира и плащането по договорите, което е направено чрез договор за специална сметка (ескроу-сметка).

Така на 30.09.2013 от сметка на фирмата ZALMA HOLDING LTD. в кипърския клон на ПИБ са преведени по ескроу-сметката на СКИ ИНЖЕНЕРИНГ 32 956 000 евро.

ZALMA HOLDING, регистрирана на Британските вирджински острови, води към познати лица: Секретар на фирмата е ЛЕН СЕКРЕТЕРИЪЛ на Георгиус Георгиу, за когото бяха изнесени данни, че е получил над 1 млрд. лв. кредити от ПИБ. Директори са Богдан Раду Югулеску, Николета Елена Югулеску и Стела Георгиу. Мария Пападопулу се води едноличен акционер.

Румънците Югулеску са директори и на офшорката SANTA FE HOLDING, собственост на Евдокия Макламузи, съдружник на Георгиус в редица фирми с кредити от банката. Припомняме, че това е същата фирма, за която в предишното разследване стана ясно, че е получила през фирмата-фантом БРАНДЪЛ СЕНТ няколко милиона от кредитите, отпуснати от ПИБ на Иван Танев – “Универсалния”.

И до ден днешен обаче банката тупка топката и дълговете на ЗИТЕРА и ЕЛИКС за 33 млн. евро стоят непогасени. Връщането на тези пари явно ще е голям провал за Минев и Мутафчиев, които са успяли да ги източат към офшорката си докато схемата с “Универсалните” е действала.

Документите за описаните в предишната публикация и тук цесии, трансфери и офшорна собственост се съхраняват в редакцията и ако прокуратурата прояви интерес може да ги получи. Такъв към момента не е заявен. Това подсказва, че описаните схеми най-вероятно ще бъдат прикрити от услужливата българска прокуратура и замазани от летаргичния банков надзор в БНБ. До момента Танев е в неизвестност, а през последните дни се появиха информации в медиите, че е бил “поръчан”. Мила Георгиева обаче е с известно местонахождение и прокуратурата може да я разпита за изнесените данни.  Вече и за слепите е ясно, че тези институции са на ръчно управление от Делян Пеевски, който се прекредитира в ПИБ и няма да допусне инцидент с финансовия си донор. 

Истинският голям провал тепърва обаче предстои, защото Минев, Мутафчиев и Танев са посегнали и на огромна сума европейски пари през ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН. За този случай, който без съмнение ще попадне на радара на ОЛАФ и на бъдещата европейска прокуратура, четете в продължението.

Следва…

Предишни публикации по темата:

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ?#WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

Виж още: Големи експозиции към фигури на организираната престъпност и кредити без обезпечения

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also