Мутри на Таки отново се самоуправиха в Резерват « Ропотамо »

Цял сезон разхождали незаконно хора с лодки по реката и не платили на държавата нито лев
Екип на Биволъ

И тази година МОСВ ще пробва да изгони с ПАМ (Принудителна Административна Мярка) фирмата « Венис-Марина », която незаконно разхожда хора с лодки по река Ропотамо, в границите на държавния резерват. Договорът на фирмата е прекратен още през август 2013 г., но това не притеснява мутрите, които се самоуправят с държавния имот като в най-мрачните рекетьорски времена на прехода.

Договорът с « Венис-Марина » беше сключен от скандалния бивш шеф на регионалната инспекция Бойчо Георгиев, прочул се покрай « Дюнигейт » със светкавични съгласовки за строителство в защитени зони. Процедурата на Георгиев за избор на « Венис-Марина » бе обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд още в началото на миналата година. Само преди няколко дни това Решение бе потвърдено окончателно от ВАС, Седмо отделение, с Решение 4494/22.04.2015 г. То е без право на обжалване и ясно и категорично сочи, че никаква частна фирма няма право да се разпорежда по какъвто и да е начин в защитената територия. Българското законодателство обаче по презумпция не важи за всякакви набедени мафиотски структури, ползващи се неофициално с негласна благословия на корумпирани чиновници. Импотентността на българската държава да се справя с подобни безцеремонни самоуправни действия стана симптоматична за последните 25 г.

Казусът с « Ропотамо » стана актуален малко след « Дюнигейт », защото същата фирма извърши незаконно строителство в държавния резерват. РИОСВ и Община Приморско спряха строежа, а по-късно с писмо изх. N°6177 от 12.08.2013 РИОСВ-Бургас уведоми « Венис-Марина », че едностранно прекратява сключения на 24.10.2012 г. договор за лодките и нареди да се освободи изцяло имота, който е изключителна държавна собственост.

Фирмата, която е на лица близки до наркотрафиканта Христофор-Амантинидис-Таки, обаче игнорира разпоредбата на министерството. РИОСВ поиска съдействие от тогавашния областен управител Павел Маринов от БСП (разкрит от Биволъ като съдружник на високопоставени руски държавни лица в отбранителния сектор). Той обаче отказа съдействие за въдворяване на ред в държавния резерват. Така мутрите на Таки преспокойно си работиха цял сезон и събираха пари напълно незаконно.

Тази година « Венис-Марина » отново е паркирала лодките си за разходка в резерват « Ропотамо », видя кореспондент на Биволъ. Служители на резервата са уведомили РИОСВ, където изготвят поредната ПАМ, съобщи за Биволъ говорител на МОСВ. Ако се наложи отново ще бъде търсено съдействие от областния управител за връчване на заповедта.

Незаконната разходка с лодка не носи нито лев на държавата

Оказа се също, че РИОСВ е върнала до стотинка концесионната такса, платена от « Венис-Марина », защото за нея договорът е прекратен. Това разясни говорител на МОСВ след въпрос на Биволъ колко е получила държавата от тази концесия за 2014 г.

От МОСВ бяха категорични, че извършваната туристическа услуга е незаконна и става дума за самоуправство. А след като фирмата работи незаконно в резерват « Ропотамо », няма легален начин държавата да вземе пари от услугата « разходка с лодка ».

Освен, че през целия сезон 2014 г. « Венис-Марина » е прибирала пари незаконно, на риск са били изложени и туристите. При нещастен случай застрахователите няма как да покрият щети, тъй като самата услуга е незаконна.

Биволъ сигнализира от две години насам за тези проблеми и за отказа на бившия областен управител Павел Маринов да приложи законите в държавния имот. Нито една държавна институция не се помръдна и така с бездействието си властта неофициално подкрепи злоупотребите със закона за частен интерес. Ще се появи ли сега отнякъде държавата или отново ще станем свидетели на нагло беззаконие?

Засега е ясно само, че мутрите на Таки пак са на стартова позиция, за да печелят от обществените ресурси. Топката отново е в МОСВ и в новия областен управител Вълчо Чолаков.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also