Конференция призова Юнеско да спаси Пирин от лапите на Цеко

Пирин е в голяма опасност. За това алармират вече и международните институции. По всичко личи, че  “Буда” е готово да обслужи олигархичните интереси на собствениците на ПИБ, приютили корпулентния му скрит “съдружник” след ликвидацията на КТБ. Корупционно съдружие в Булгартабак, за което медиите глухо мълчат. И всички политици – без изключение!

Разследванията на Биволъ са категорични и документирани – унищожител на Пирин не са някакви незнайни офшорки, а директно и конкретно собствениците на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Те източват чрез подставени лица парите на вложителите в банката, за да финансират личните си мегаломански проекти. Проекти на загуба, която ще бъде платена тройно: от излъганите вложители в “гнилата ябълка”, от данъкоплатците, които ще покрият в крайна сметка финансова дупка за милиарди и най-лошото – от поколенията, за които най-ценните ни кътчета дива природа ще бъдат безвъзвратно изгубени.

Прочетете и разпространете разследванията на Биволъ за източването на ПИБ и разкритата офшорна собственост на нейните кухи активи.

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ? / #WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния / Private Lender FIB Is Complicit in the VAT Schemes of Ivan Tanev AKA The Universal

Участниците в международната конференция  „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ в Бон, Германия, приеха резолюция за опазването на Национален парк Пирин в България, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

Резолюцията е заради безпокойството от вече причинените вреди на Национален парк Пирин, който е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

Участниците в конференцията отбелязват с голяма загриженост, че българските национални институции са позволили Национален парк Пирин да бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО, европейското и българското законодателство и въпреки че българските неправителствени организации са осведомили Комитета за световното наследство за заплахата още през 2000 – 2001 г.

Конференцията отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин. Първоначално това обхващаше  само 1% от площта.

Конференцията предупреждава, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

В заключение конференцията призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Конференцията се обръща и към Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане  на решенията на комитета. Конференцията призовава и за повече прозрачност и по-ефективни консултации с неправителствените организации.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also