Социолози усвоили милиони за “научни изследвания” с манипулирани рецензии

Предизборният период носи обилна жътва за социологическите агенции. Но и през останалото време те не седят на сухо покрай държавната хранилка. Това разкрива подробния прочит на книгата на проф. Емил Хорозов « Проектният бизнес и ограбването на науката – наръчник на управляващия мошеник ».

В подробно документирания труд се откриват данни за близо 4 млн. лева от Фонд Научни изследвания, които в периода 2008 – 2010 са потънали в няколко фирми с участието на известни социолози и други « консултанти », всичките регистрирани в офис сграда на Джеймс Баучер 23.

Биволъ беше една от първите медии, които обърна внимание на скандала с ФНИ и интервюира проф. Хорозов още през май 2012 г. В края на 2012 за скандала писа авторитетното научно списание “Нейчър” и ЕК започна проучване. През декември учените излязоха на протести, а съобщението, че Барозу е поканил на среща проф. Хорозов доведе до оставката на министър Сергей Игнатов през януари 2013.

Узурпаторите на “Галъп”

На първа линия в схемата са социолозите-голфаджии Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които се представят като агенция за социологически проучвания « Галъп ». Но покрай тях около софрата са се наредили и други известни агенции: Медиана и Сова-Харис, лъсват и именитите социолози Живко Георгиев, Петър-Емил Митев и Антоний Тодоров.

Райчев и Кънчев, известни още като « кънчовците » от години използват абсолютно незаконно марката и името на известната американска фирма за проучвания « Галъп », за което са осъдени в българския съд от оригиналния американски Gallup Inc., показа проучване на Биволъ от 2012 г.

Софийски градски съд приема за установено, че от 1968 година в страната датира информацията за ползването на марката GALLUP за услугите “проучване на общественото мнение”, извършвани от Американския институт за проучване на общественото мнение GALLUP INC. – САЩ, която се свързва с високото качество на тези услуги и се ползва с широка международна известност. Ползването на марката от страна на “Болкан Бритиш Соушъл Сървейс” започва при условия на известност на същата марка за услугите, предоставяни от GALLUP INC. – САЩ. Членството в GALLUP INTERNATIONAL Швейцария през 1992 година не му създава права за регистриране на марката в България.” – това решение по адм. дело № 2571/2000 година по описа на Софийски градски съд /СГС/ е потвърдено окончателно и от ВАС.

Българското Патентно ведомство отнема регистрацията на Райчев и Стойчев на 13 октомври 2010 г. Този факт е вписан и в базата на WIPO, Международната организация за интелектуална собственост, на 14 януари 2011.

На « кънчовците » обаче не им пука и продължават да използват марката, защото се чувстват недосегаеми при всяка власт.

Три години след заличаването на регистрацията на марката “Галъп”, Райчев и Стойчев продължават да я използват

И в момента дори, в разгара на кампанията за евроизборите, през медиите и институциите тече една колективна измама и манипулация на българския народ: « Галъп интернешънал » подписва широко огласявани проучвания на общественото мнение. Медиите и населението безкритично приемат тяхното « високо качество » на базата на « широката международна известност », а всъщност става дума за едни балкански тарикати, нагло обсебили марката на известната американска агенция Gallup. Колко ли меродавни са изследванията на Райчев, Кънчев и Co, след като лъжат дори за името си?

Тарикатлъкът на « кънчовците » обаче не се ограничава с това менте. Те бъркат съвсем явно в джоба на данъкоплатците през менте-проекти за наука, разкрива проучването на проф. Хорозов. За да стигнат до заветното финансиране многобройните им агенции и фондации прибягват до чисто мошенически хватки с изчезване, подмяна и нагласяне на рецензии, когато не се намират в откровени конфликти на интереси. Ето някои от най-фрапантните случаи:

1. „Алегро плюс” ЕООД със собственици Андрей Гогов, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, на адрес бул. Джеймс Баучер 23. Същите тези « кънчовци », които както показа разследване на Биволъ, нагло са узурпирали американската марка « Галъп » и не признават решението на съда, който им забрани да я използват. С фирмата си за  рекламна дейност и « пъблик рилейшънс » услуги, те са участвали в проект ТК-09-0375 и са получили 147 500 лв. за първи етап. Ръководителка на проекта е доц. Красимира Кръстанова, декан на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет. Тя участва и в други проекти, всичките финансирани (виж тук опровержението на доц. Кръстанова и аргументите на проф. Хорозов б.ред 13.05.2014). Освен това е рецензент на съперниците си и член на комисията, която оценява нейните проекти. Така, че няма защо рецензиите на тези проекти да изчезват. В проекта участват и други видни учени. – напр. доц. Димитър Мирчев специалист по философията на Владимир Соловьов. Очевидно християнският морал на Соловьов е повлиял силно при съставянето на този (и някои други печеливши проекти), така както е повлиял на Ф. М.  Достоевски при изграждането на  образа  на Альоша Карамазов.

2. „Реформа Адвъртайзинг” АД – истинско « семейно предприятие » на Андрей Райчев с мажоритарен собственик неговата дъщеря Стела Райчева, която държи 54% от акциите. В надзорния съвет е другата дъщеря Вера Райчева, а в УС е третата: Анна-Илза Райчева. По 18% имат Десислава Тодорова Оливанова и Мартин Евгениев Димитров, които са съсобственици с бившата журналистка Мирослава Баджева в « Софийска Реклама » ООД. Баджева също е в УС на « Реформа Адвъртайзинг » и държи 5% от акциите. Фирмата е регистрирана на адрес бул. Джеймс Баучер  23 и е участвувала в проект TK-09-0177, който е финансиран с  410 хиляди лева. Ръководител е шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов.

3. « Ирис ПР. » ЕООД е с едноличен собственик Мира Баджева с адрес за кореспонденция бул.  Джеймс Баучер 23 е участвувала в проект TK-09-0371 с ръководител доц. Д. Канев. Финансиран с 250 000 лв., две трети от които са за учените-бизнесмени. Класиран чрез укриване на  рецензии. В замяна на това има рецензия – шампион по краткост. Рецензентът не е отговорил на нито един въпрос и не е написал нито една оценка в съответните полета и накрая в мястото за коментари е написано на френски и английски « Оценката е 99. » (от 100 възможни, б.м.)

4. « Гренобул » ООД – София с управител  Станислава Станчева, която е съсобственик с Атанас Гогов (същият от « Алегро плюс »). Адрес: бул. Джеймс Баучер  23. Гренобул е участвала в проект  ИД-09-0063 – с ръководител доц. Димитър Мирчев, последователят на Соловьов, посочен и по-горе. Финансиран с  300 000 лв. Класиран след укриване на рецензии и използване на рецензии от неупълномощени рецензенти.

5. « Еф Пи Адванс » със собственик и управител Калоян Александров Фол (познато име, нали?), регистрирана на адрес бул.  Джеймс Баучер  23, е участвувала в проект ТК-09-0288 – с ръководител доц. Митко Димитров. Финансиран с 390 000 лв. Иначе фирмата на сина на известния траколог се занимава с консултации на правителствени и неправителствени организации, институции и бизнеса по въпроси, свързани с подготовка и управление на проекти. Каква тук наука, какви 390 хил. лв.? И този проект е класиран чрез укриване на  рецензии! 

6. Фондация „Галъп Интернешънъл Институт” (да си дойдем на думата за фалшивия « Галъп ») с управител Андрей Райчев и адрес бул.  Джеймс Баучер  23 е спечелила проект РНФ01-0114. Финансирана е със 110 000 лв. Тук не е място да се обсъждат рецензиите.  Заради надписани пари за заплати на « учените » в (г)калъпа наказват проф. Емил Хорозов. А хората, съставили плана с финансово разпределение не са наказани, независимо, че според договора именно те отговарят за това.

Помощниците на фалшивия « Галъп » в усвояването на тези пари за наука са добре познатите проучватели на общественото мнение:

7. « Медиана » ООД, с управител и мажоритарен собственик Кольо Колев.

и

8. « Сова 5 » АД с  изпълнителен директор и мажоритарен собственик Васил Тончев.

Последната научна организация е спечелила още един проект, този път за 275 000 лв. през следващата 2009 г. Подаден е от НСА, но основната част от парите е получена от  « Сова 5 » АД.   Как е спечелен въпросният проект ИД-09-0196? Чрез 6 рецензии, от които 4 укрити. Останалите две рецензии са написани от един турски рецензент, който няма право да рецензира и няма научни степени и звания; другият е българин, спортен специалист и е написал рецензията на английски. Но проектът изобщо не е спортен, а социологическо изследване. А въпросният рецензент е написал една единствена рецензия.

Да погледнем за малко рецензиите. Един от рецензентите отговаря на въпрос за участие в други проекти, че такива няма и дава 0 т. от 5 възможни. Това са данните и от проекта.  Неговата рецензия е изхвърлена. Двамата рецензенти с уважени рецензии са  написали, че участието в други проекти е много добро и дават по 5 т. от 5 възможни за този вид участие.

Останалите неуважени рецензенти са излъгали, но не достатъчно. Затова и не им е зачетена рецензията (но им е платена).

И накрая, може би и по важност. Финансовият план предвижда за първия етап 358 850 лв. От тях за заплати (т.е. на ръка, без документи за изразходване) ще се платят 364 000 лв. Пресмятанията са на авторите. А освен това има още заплащания за поне 100 000 лв., евентуално срещу документи, например за кетъринг, т.е. организиране на ядене и пиене, на прост език. Този проект трябва да се анулира заради технически грешки, но не и на т.н. « социолози ».

9. « Болкан Бритиш Соушъл Сървейс » АД със съсобственици Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и известната европейска маркетингова агенция « TNS Sofres » също е на адрес бул. Джеймс Баучер 23. ББСС е спечелила проект TK01/0196 с ръководител доц. Антоний Тодоров. Получената за първи етап сума е 240 000 лв. Договорът е спрян от ПНЕК по математика. Фирмата трябва да възстанови някаква част от парите и се водят дела. Има 4 рецензии, което както винаги е лош знак. Толкова повече, че в една не е събран дори минимума точки и въобще не е трябвало да стигне до класиране.

10. « Медиа Системс » ООД на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев (на същия адрес) помага на предишния проект.

Внушителна сума от близо 1 млн. лева е усвоена от съвсем не случаен бенефициент:

11. « Научно технoлогично обслужване-НТО» ООД на адрес бул. Джеймс Баучер 23 в момента е с мажоритарен собственик « Сентръл Техно Инвест » ЕАД и съсобственици Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и Стоян Чакъров. През 2008 г. НТО е спечелила 950 000 лв. чрез проект RNF01/0125 « Подобряване на капацитета на научни организации и мсп за развитие на клетъчни и молекулярни биотехнологии и приложенията им в медицината и здравеопазването »  с ръководител проф. Албена Борисова Момчилова. Тогава съсобственици са Кънчо Стойчев, Живко Георгиев и Стоян Чакъров. С тази фирма маститите социолози още през 1999 г. са диверсифицирали консултантските си услуги в областта на « биологичните и химични технологии, молекулярната медицина, генно и клетъчно инженерство, екология и опазване на околната среда», поне това са заявили в съдебната регистрация.  Помагат им “na6i, 4itavi” учени от сой и от ДС: проф. Румен Панков, съпруг на проф. Момчилова, зам.-ректор на СУ и щатен служител на ДС, Здравко Лалчев, също ченге, обявено в същия списък и други началници.

По-внимателното обследване на собствеността на тази фирма разкрива и

Връзката между « Кънчовците » и банкера Цветан Василев!

През 2013 « Сентръл Техно Инвест » придобива 67% от капитала на НТО. Както показа разследване на Offnews , зад « Сентръл Техно Инвест » е фирмата « ТЦ-ИМЕ Вест ».  През 2008 100% от собствеността на това дружество се държи от свързаните с Цветан Василев фирми « Кен Трейд » и « Бромак ». За тези фирми, които се появяват в сделките за придобиването на медийната група на Ирен Кръстева и Делян Пеевски можете да прочетете подробно в предишно разследване на Биволъ.  В момента « ТЦ-ИМЕ Вест » е със съсобственици « Вивес » АД, също свързано с Цветан Василев и « Рема Трейд » ЕООД, което е на Васил Дойчев, съсобственик на винарската изба « Телиш ». Но да се върнем на темата…

12. Сдружение Институт за социални ценности и структури « Иван Хаджийски » с управител Петър-Емил Митев на адрес бул. Джеймс Баучер 23  е спечелило проект TK01/0403 с ръководител Петър-Емил Митев. Другите членове на сдружението са Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Живко Георгиев и Антоний Тодоров, закъде без тях? Сумата е  480 000 лв. и от нея за заплащане на членовете на колектива са предвидени 98 000 и за външни организации 362 000 лв. И защо външни организации ще правят интервюта „лице-в-лице”, като самите вътрешни имат такава специалност? В този проект и без това участват научни и политически корифеи като самия ръководител или Б. Попиванов, съветник на президенти и министър-председатели, а най-вече внук на тодорживковски министър и академик, както и син на академик.

13.  « Виджи  Продъктс » ЕООД с едноличен собственик и  управител Никола Карагинев също е на адрес бул. Джеймс Баучер 23 и е спечелила проект TK-09-0380 за  с ръководител доц. В. Младенов, сега Зам.- ректор по международна интеграция и връзки с обществеността ТУ – София.  Друга формална връзка с « кънчовците » освен знаменития вече адрес не се открива.

Спечелването на проекта е по-стандартната схема – изхвърлят се 4 рецензии и вместо тях се поставят 2 от лица, нямащи право да рецензират. Присъдени са им 290 000 лв.

Според доклада на АДФИ по този проект, Комисията по математика и информатика е дала незадоволителна оценка на изпълнението на първи етап на договора и е взето решение за прекратяване изпълнението на договора. Налице са съмнения за неправомерно разходване на средствата от страна на изпълнителите по договора.

ИС на Фонда е взел решение да бъде преустановено финансирането по договора. Едновременно с това е взето решение  проф, Хрусанов да изготви супер-рецензия, въпреки липсата на правна възможност такава да бъде приета и взета предвид при по-нататъшно финансиране на изпълнението на договора. Напомням, че проектът е компютърен, докато проф. Хрусанов е юрист, бивш съветник на президента Първанов. Освен това е член на посочения орган. Такова рецензиране е в нарушение на регламентираното с чл. 29. ал. 1 от ЗННИ и на чл. 31, ал. 1 от ЗННИ. Едва ли някой може да се сети защо е нужна суперрецензията. Защото макар и преустановен, проектът е трябвало да получи още пари, в нарушение на правилата на конкурса.

Ефектът на наблюдателя 

Оказва се, че социолози, консултанти и рекламни агенти извършват интензивен научен труд « на ползу роду ». Откриват нови рекламни средства, които обаче се заплащат от данъкоплатците. Усвояват милиони лева, а покрай тях още много учени, полу-учени и псевдоучени получават други милиони. В същото време реални и ценни научни проекти не получават финансиране, а младите учени напускат България.

Професор Хорозов обяснява причините за тези безобразия с пример от квантовата физика. В тази област на науката измерването е особено трудно. Обектите са толкова малки, че светлината (сноп фотони), която насочваме към тях има съпоставима енергия и им влияе. Това се нарича ефект на наблюдателя. Ето защо наблюдението на елементарни частици: протони, електрони и т.н. не става със същите методи като наблюдението на чаша, стол или маса.

Така наречените « социологически агенции », които изучават общественото мнение, действат точно като в ефекта на наблюдателя. От наблюдението и особено от съобщаването на резултата се променя самият резултат на общественото мнение. Оттук до идеята, че наблюдението, съответно влиянието, може да се предплатят от властта под благовидната форма на инвестиции в науката, има само една крачка.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also