Социолози усвоили милиони за “научни изследвания” с манипулирани рецензии

Предизборният период носи обилна жътва за социологическите агенции. Но и през останалото време те не седят на сухо покрай държавната хранилка. Това разкрива подробния прочит на книгата на проф. Емил Хорозов « Проектният бизнес и ограбването на науката – наръчник на управляващия мошеник ».

В подробно документирания труд се откриват данни за близо 4 млн. лева от Фонд Научни изследвания, които в периода 2008 – 2010 са потънали в няколко фирми с участието на известни социолози и други « консултанти », всичките регистрирани в офис сграда на Джеймс Баучер 23.

Биволъ беше една от първите медии, които обърна внимание на скандала с ФНИ и интервюира проф. Хорозов още през май 2012 г. В края на 2012 за скандала писа авторитетното научно списание “Нейчър” и ЕК започна проучване. През декември учените излязоха на протести, а съобщението, че Барозу е поканил на среща проф. Хорозов доведе до оставката на министър Сергей Игнатов през януари 2013.

Узурпаторите на “Галъп”

На първа линия в схемата са социолозите-голфаджии Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които се представят като агенция за социологически проучвания « Галъп ». Но покрай тях около софрата са се наредили и други известни агенции: Медиана и Сова-Харис, лъсват и именитите социолози Живко Георгиев, Петър-Емил Митев и Антоний Тодоров.

Райчев и Кънчев, известни още като « кънчовците » от години използват абсолютно незаконно марката и името на известната американска фирма за проучвания « Галъп », за което са осъдени в българския съд от оригиналния американски Gallup Inc., показа проучване на Биволъ от 2012 г.

Софийски градски съд приема за установено, че от 1968 година в страната датира информацията за ползването на марката GALLUP за услугите “проучване на общественото мнение”, извършвани от Американския институт за проучване на общественото мнение GALLUP INC. – САЩ, която се свързва с високото качество на тези услуги и се ползва с широка международна известност. Ползването на марката от страна на “Болкан Бритиш Соушъл Сървейс” започва при условия на известност на същата марка за услугите, предоставяни от GALLUP INC. – САЩ. Членството в GALLUP INTERNATIONAL Швейцария през 1992 година не му създава права за регистриране на марката в България.” – това решение по адм. дело № 2571/2000 година по описа на Софийски градски съд /СГС/ е потвърдено окончателно и от ВАС.

Българското Патентно ведомство отнема регистрацията на Райчев и Стойчев на 13 октомври 2010 г. Този факт е вписан и в базата на WIPO, Международната организация за интелектуална собственост, на 14 януари 2011.

На « кънчовците » обаче не им пука и продължават да използват марката, защото се чувстват недосегаеми при всяка власт.

Три години след заличаването на регистрацията на марката “Галъп”, Райчев и Стойчев продължават да я използват

И в момента дори, в разгара на кампанията за евроизборите, през медиите и институциите тече една колективна измама и манипулация на българския народ: « Галъп интернешънал » подписва широко огласявани проучвания на общественото мнение. Медиите и населението безкритично приемат тяхното « високо качество » на базата на « широката международна известност », а всъщност става дума за едни балкански тарикати, нагло обсебили марката на известната американска агенция Gallup. Колко ли меродавни са изследванията на Райчев, Кънчев и Co, след като лъжат дори за името си?

Тарикатлъкът на « кънчовците » обаче не се ограничава с това менте. Те бъркат съвсем явно в джоба на данъкоплатците през менте-проекти за наука, разкрива проучването на проф. Хорозов. За да стигнат до заветното финансиране многобройните им агенции и фондации прибягват до чисто мошенически хватки с изчезване, подмяна и нагласяне на рецензии, когато не се намират в откровени конфликти на интереси. Ето някои от най-фрапантните случаи:

1. „Алегро плюс” ЕООД със собственици Андрей Гогов, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, на адрес бул. Джеймс Баучер 23. Същите тези « кънчовци », които както показа разследване на Биволъ, нагло са узурпирали американската марка « Галъп » и не признават решението на съда, който им забрани да я използват. С фирмата си за  рекламна дейност и « пъблик рилейшънс » услуги, те са участвали в проект ТК-09-0375 и са получили 147 500 лв. за първи етап. Ръководителка на проекта е доц. Красимира Кръстанова, декан на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет. Тя участва и в други проекти, всичките финансирани (виж тук опровержението на доц. Кръстанова и аргументите на проф. Хорозов б.ред 13.05.2014). Освен това е рецензент на съперниците си и член на комисията, която оценява нейните проекти. Така, че няма защо рецензиите на тези проекти да изчезват. В проекта участват и други видни учени. – напр. доц. Димитър Мирчев специалист по философията на Владимир Соловьов. Очевидно християнският морал на Соловьов е повлиял силно при съставянето на този (и някои други печеливши проекти), така както е повлиял на Ф. М.  Достоевски при изграждането на  образа  на Альоша Карамазов.

2. „Реформа Адвъртайзинг” АД – истинско « семейно предприятие » на Андрей Райчев с мажоритарен собственик неговата дъщеря Стела Райчева, която държи 54% от акциите. В надзорния съвет е другата дъщеря Вера Райчева, а в УС е третата: Анна-Илза Райчева. По 18% имат Десислава Тодорова Оливанова и Мартин Евгениев Димитров, които са съсобственици с бившата журналистка Мирослава Баджева в « Софийска Реклама » ООД. Баджева също е в УС на « Реформа Адвъртайзинг » и държи 5% от акциите. Фирмата е регистрирана на адрес бул. Джеймс Баучер  23 и е участвувала в проект TK-09-0177, който е финансиран с  410 хиляди лева. Ръководител е шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов.

3. « Ирис ПР. » ЕООД е с едноличен собственик Мира Баджева с адрес за кореспонденция бул.  Джеймс Баучер 23 е участвувала в проект TK-09-0371 с ръководител доц. Д. Канев. Финансиран с 250 000 лв., две трети от които са за учените-бизнесмени. Класиран чрез укриване на  рецензии. В замяна на това има рецензия – шампион по краткост. Рецензентът не е отговорил на нито един въпрос и не е написал нито една оценка в съответните полета и накрая в мястото за коментари е написано на френски и английски « Оценката е 99. » (от 100 възможни, б.м.)

4. « Гренобул » ООД – София с управител  Станислава Станчева, която е съсобственик с Атанас Гогов (същият от « Алегро плюс »). Адрес: бул. Джеймс Баучер  23. Гренобул е участвала в проект  ИД-09-0063 – с ръководител доц. Димитър Мирчев, последователят на Соловьов, посочен и по-горе. Финансиран с  300 000 лв. Класиран след укриване на рецензии и използване на рецензии от неупълномощени рецензенти.

5. « Еф Пи Адванс » със собственик и управител Калоян Александров Фол (познато име, нали?), регистрирана на адрес бул.  Джеймс Баучер  23, е участвувала в проект ТК-09-0288 – с ръководител доц. Митко Димитров. Финансиран с 390 000 лв. Иначе фирмата на сина на известния траколог се занимава с консултации на правителствени и неправителствени организации, институции и бизнеса по въпроси, свързани с подготовка и управление на проекти. Каква тук наука, какви 390 хил. лв.? И този проект е класиран чрез укриване на  рецензии! 

6. Фондация „Галъп Интернешънъл Институт” (да си дойдем на думата за фалшивия « Галъп ») с управител Андрей Райчев и адрес бул.  Джеймс Баучер  23 е спечелила проект РНФ01-0114. Финансирана е със 110 000 лв. Тук не е място да се обсъждат рецензиите.  Заради надписани пари за заплати на « учените » в (г)калъпа наказват проф. Емил Хорозов. А хората, съставили плана с финансово разпределение не са наказани, независимо, че според договора именно те отговарят за това.

Помощниците на фалшивия « Галъп » в усвояването на тези пари за наука са добре познатите проучватели на общественото мнение:

7. « Медиана » ООД, с управител и мажоритарен собственик Кольо Колев.

и

8. « Сова 5 » АД с  изпълнителен директор и мажоритарен собственик Васил Тончев.

Последната научна организация е спечелила още един проект, този път за 275 000 лв. през следващата 2009 г. Подаден е от НСА, но основната част от парите е получена от  « Сова 5 » АД.   Как е спечелен въпросният проект ИД-09-0196? Чрез 6 рецензии, от които 4 укрити. Останалите две рецензии са написани от един турски рецензент, който няма право да рецензира и няма научни степени и звания; другият е българин, спортен специалист и е написал рецензията на английски. Но проектът изобщо не е спортен, а социологическо изследване. А въпросният рецензент е написал една единствена рецензия.

Да погледнем за малко рецензиите. Един от рецензентите отговаря на въпрос за участие в други проекти, че такива няма и дава 0 т. от 5 възможни. Това са данните и от проекта.  Неговата рецензия е изхвърлена. Двамата рецензенти с уважени рецензии са  написали, че участието в други проекти е много добро и дават по 5 т. от 5 възможни за този вид участие.

Останалите неуважени рецензенти са излъгали, но не достатъчно. Затова и не им е зачетена рецензията (но им е платена).

И накрая, може би и по важност. Финансовият план предвижда за първия етап 358 850 лв. От тях за заплати (т.е. на ръка, без документи за изразходване) ще се платят 364 000 лв. Пресмятанията са на авторите. А освен това има още заплащания за поне 100 000 лв., евентуално срещу документи, например за кетъринг, т.е. организиране на ядене и пиене, на прост език. Този проект трябва да се анулира заради технически грешки, но не и на т.н. « социолози ».

9. « Болкан Бритиш Соушъл Сървейс » АД със съсобственици Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и известната европейска маркетингова агенция « TNS Sofres » също е на адрес бул. Джеймс Баучер 23. ББСС е спечелила проект TK01/0196 с ръководител доц. Антоний Тодоров. Получената за първи етап сума е 240 000 лв. Договорът е спрян от ПНЕК по математика. Фирмата трябва да възстанови някаква част от парите и се водят дела. Има 4 рецензии, което както винаги е лош знак. Толкова повече, че в една не е събран дори минимума точки и въобще не е трябвало да стигне до класиране.

10. « Медиа Системс » ООД на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев (на същия адрес) помага на предишния проект.

Внушителна сума от близо 1 млн. лева е усвоена от съвсем не случаен бенефициент:

11. « Научно технoлогично обслужване-НТО» ООД на адрес бул. Джеймс Баучер 23 в момента е с мажоритарен собственик « Сентръл Техно Инвест » ЕАД и съсобственици Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и Стоян Чакъров. През 2008 г. НТО е спечелила 950 000 лв. чрез проект RNF01/0125 « Подобряване на капацитета на научни организации и мсп за развитие на клетъчни и молекулярни биотехнологии и приложенията им в медицината и здравеопазването »  с ръководител проф. Албена Борисова Момчилова. Тогава съсобственици са Кънчо Стойчев, Живко Георгиев и Стоян Чакъров. С тази фирма маститите социолози още през 1999 г. са диверсифицирали консултантските си услуги в областта на « биологичните и химични технологии, молекулярната медицина, генно и клетъчно инженерство, екология и опазване на околната среда», поне това са заявили в съдебната регистрация.  Помагат им “na6i, 4itavi” учени от сой и от ДС: проф. Румен Панков, съпруг на проф. Момчилова, зам.-ректор на СУ и щатен служител на ДС, Здравко Лалчев, също ченге, обявено в същия списък и други началници.

По-внимателното обследване на собствеността на тази фирма разкрива и

Връзката между « Кънчовците » и банкера Цветан Василев!

През 2013 « Сентръл Техно Инвест » придобива 67% от капитала на НТО. Както показа разследване на Offnews , зад « Сентръл Техно Инвест » е фирмата « ТЦ-ИМЕ Вест ».  През 2008 100% от собствеността на това дружество се държи от свързаните с Цветан Василев фирми « Кен Трейд » и « Бромак ». За тези фирми, които се появяват в сделките за придобиването на медийната група на Ирен Кръстева и Делян Пеевски можете да прочетете подробно в предишно разследване на Биволъ.  В момента « ТЦ-ИМЕ Вест » е със съсобственици « Вивес » АД, също свързано с Цветан Василев и « Рема Трейд » ЕООД, което е на Васил Дойчев, съсобственик на винарската изба « Телиш ». Но да се върнем на темата…

12. Сдружение Институт за социални ценности и структури « Иван Хаджийски » с управител Петър-Емил Митев на адрес бул. Джеймс Баучер 23  е спечелило проект TK01/0403 с ръководител Петър-Емил Митев. Другите членове на сдружението са Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Живко Георгиев и Антоний Тодоров, закъде без тях? Сумата е  480 000 лв. и от нея за заплащане на членовете на колектива са предвидени 98 000 и за външни организации 362 000 лв. И защо външни организации ще правят интервюта „лице-в-лице”, като самите вътрешни имат такава специалност? В този проект и без това участват научни и политически корифеи като самия ръководител или Б. Попиванов, съветник на президенти и министър-председатели, а най-вече внук на тодорживковски министър и академик, както и син на академик.

13.  « Виджи  Продъктс » ЕООД с едноличен собственик и  управител Никола Карагинев също е на адрес бул. Джеймс Баучер 23 и е спечелила проект TK-09-0380 за  с ръководител доц. В. Младенов, сега Зам.- ректор по международна интеграция и връзки с обществеността ТУ – София.  Друга формална връзка с « кънчовците » освен знаменития вече адрес не се открива.

Спечелването на проекта е по-стандартната схема – изхвърлят се 4 рецензии и вместо тях се поставят 2 от лица, нямащи право да рецензират. Присъдени са им 290 000 лв.

Според доклада на АДФИ по този проект, Комисията по математика и информатика е дала незадоволителна оценка на изпълнението на първи етап на договора и е взето решение за прекратяване изпълнението на договора. Налице са съмнения за неправомерно разходване на средствата от страна на изпълнителите по договора.

ИС на Фонда е взел решение да бъде преустановено финансирането по договора. Едновременно с това е взето решение  проф, Хрусанов да изготви супер-рецензия, въпреки липсата на правна възможност такава да бъде приета и взета предвид при по-нататъшно финансиране на изпълнението на договора. Напомням, че проектът е компютърен, докато проф. Хрусанов е юрист, бивш съветник на президента Първанов. Освен това е член на посочения орган. Такова рецензиране е в нарушение на регламентираното с чл. 29. ал. 1 от ЗННИ и на чл. 31, ал. 1 от ЗННИ. Едва ли някой може да се сети защо е нужна суперрецензията. Защото макар и преустановен, проектът е трябвало да получи още пари, в нарушение на правилата на конкурса.

Ефектът на наблюдателя 

Оказва се, че социолози, консултанти и рекламни агенти извършват интензивен научен труд « на ползу роду ». Откриват нови рекламни средства, които обаче се заплащат от данъкоплатците. Усвояват милиони лева, а покрай тях още много учени, полу-учени и псевдоучени получават други милиони. В същото време реални и ценни научни проекти не получават финансиране, а младите учени напускат България.

Професор Хорозов обяснява причините за тези безобразия с пример от квантовата физика. В тази област на науката измерването е особено трудно. Обектите са толкова малки, че светлината (сноп фотони), която насочваме към тях има съпоставима енергия и им влияе. Това се нарича ефект на наблюдателя. Ето защо наблюдението на елементарни частици: протони, електрони и т.н. не става със същите методи като наблюдението на чаша, стол или маса.

Така наречените « социологически агенции », които изучават общественото мнение, действат точно като в ефекта на наблюдателя. От наблюдението и особено от съобщаването на резултата се променя самият резултат на общественото мнение. Оттук до идеята, че наблюдението, съответно влиянието, може да се предплатят от властта под благовидната форма на инвестиции в науката, има само една крачка.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: