“Репортери без граници” подкрепи Биволъ срещу КФН и БНБ

Дежа вю след публикацията за банките "гнили ябълки" от 2011 г. на фона на тотална медийна цензура. Но вече e 2014 и една "гнила ябълка" окапа,
Екип на Биволъ

Международната организация “Репортери без граници” излезе с остро комюнике срещу поредния опит на КФН и БНБ да сплашат нашия сайт заради публикации свързани с източване на банковата система.

България не беше ставала обект на специална реакция срещу свободата на медиите от около 3 години. Предишният такъв случай беше през 2012 г. след публикацията на дипломатически доклад на посланик Байърли за банките “гнили ябълки” в българската банкова система, които се занимават с “пране на пари от организираната престъпност и кредитиране на свързани лица”. Четири от “гнилите ябълки”: ПИБ, КТБ, Инвестбанк и ЦКБ поискаха от БНБ да наложи глоба на сайта, а БНБ изпрати заплашително писмо. Тогава също Репортери без граници защити правото ни, гарантирано и от Конституцията, да търсим и предоставяме достоверна информация (виж тук и тук). Tемата обаче остана табу за почти всички български медии с няколко ярки изключения: БНР, Капитал и Е-вестник.

Днес терминът “гнили ябълки” е нарицателно както за банки с лоши практики, така и за корумпирани представители на съдебната власт. Една от “гнилите ябълки” – КТБ, окапа и завлече вложителите си с милиарди левове, които засега се покриват от парите на данъкоплатците. Откраднатите от няКОЙ огромни суми всъщност остават за сметка на качеството на живот на цялото ни общество за години напред. Виновниците са тази катастрофа обаче продължават да стоят на постовете си и да вършат зловредното си дело.

Да се говори и пише за ограбването на КТБ, да я наричат “гнила ябълка” дори в национален ефир днес не е табу, напротив. Табу за медиите обаче остава Биволъ, като източник, който първи удари камбаната и се осмели да информира за трагичната истина. Днес друга “гнила ябълка” – ПИБ, беше спасена с 1,2 млрд лв. от държавния бюджет, но да се пише и говори за нея е също табу. Deja Vu.

Ситуацията се повтаря като дежа вю, но и развитието във времето също рискува да се повтори. Както и в случая с КТБ, контролните органи в лицето на БНБ и КФН си затварят очите пред изнесените конкретни и неопровержими данни водещи до основателни съмнения за източване на ПИБ чрез свързани офшорки, изтеглили огромни кредити, за които не се знае дали се обслужват. Факт е обаче, че кредитите се предоговарят и отлагат във времето, за да изглеждат редовни. Абсолютно същата хватка прилагаше и КТБ за кредитите към свързаните фирми на Цветан Василев, разчитайки на държавна подкрепа и широко затворените очи и дори колаборацията на банковия надзор. Докато един ден балонът се спука.

Текстът на Репортери без граници е достатъчно ясен: вместо да извършат подробни проверки и да защитят обществения интерес, институциите са тръгнали срещу правото на обществеността да бъде информирана за възможни лоши практики на банка, която… наскоро получи държавен заем от 600 милиона евро.

Тоест, за пореден път властта вади тоягата срещу вестоносеца, късогледо разчитайки на споделеното мълчание и страх. Но както и предишния път Биволъ няма да спре да разкрива злоупотребите и да информира за тях. Докато не паднат всички табута.

Превод на комюникето на Репортери без граници от английски.

Сайт за разследваща журналистика получи заповед да предостави информация за източници и служители

Българската Комисия за финансов надзор разпореди на Бивол, български новинарски сайт, специализиран в разследване на корупцията, да разкрие източниците, които е използвал при последните си публикации за съмнителни банкови заеми, иначе е заплашен с глоба.

Прессъобщение от 12.10.2014

Прочетете на rsf.org – Read on rsf.org

Партньорът на Уикилийкс за България, сайтът Бивол, получи заповед под формата на писмо, изпратено по електронна поща на 8 декември. А днес Бивол са получили имейл от централната банка с който тя се отрича от обещанието си да разследва твърденията на сайта.

Българската Комисия за финансов надзор, която е отговорна за осигуряване на стабилността и прозрачността на банковата система, поиска от Бивол да предостави в рамките на три дни не само източниците си, но и имената и адресите на репортерите си и на главния си редактор.

В писмото се признава, че сайтът не е длъжен да разкрие източниците си, но то все пак предупреждава, че Комисията може да наложи глоба в размер от 1000 до 4000 евро, ако не се съобразят с искането.

Писмото на Комисията е продиктувано от три статии (на английски тук, тук и тук), които повдигат въпроса за законността на заеми отпускани от българска банка, известна като Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Комисията заявява, че разследва възможността уебсайтът да бъде обвинен в „трафик на поверителна информация“ и „манипулиране на пазара“ според Закона за финансови злоупотреби.

Седмичникът „Капитал“ е получил подобни писма от Комисията по-рано тази година, след като публикува статии за българския банков сектор.

„Българската Комисия за финансов надзор си придава власт, която далеч надхвърля правомощията й,“ каза програмният директор на Репортери без граници Луси Морийон.

„Тя забравя за правото на обществеността да бъде информирана за възможни лоши практики на банка, която се котира на основната Софийска фондова борса и наскоро получи държавен заем от 600 милиона евро. Тези изисквания към Бивол са неприемливи и недостойни за публична институция, натоварена със задачата да гарантира прозрачността на банковия сектор. Те просто трябва просто да бъдат оттеглени.“

В писмото изпратено днес до Бивол от Българската народна банка, централната банка на страната, тя не само се отрича от обещанието си да провери твърденията на сайта, но то съдържа и предупреждение.

Там пише следното (моля вземи го от оригинала!): „В заключение Ви обръщаме внимание, че всяко публикуване на невярна или подвеждаща информация е пряко свързана с носенето на законова отговорност, особено когато това се отнася и до публични компании“ . Този гротесков обратен завой показва нивото на решителност на банковите регулатори да накарат Бивол да замълчи.

България се нарежда на 100-но място сред 180 страни в класацията на Репортери без граници за свободата на пресата за 2014 г. – най-ниската позиция от всички държави членки на Европейския съюз.

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also