Имало ли е контакти между представители на ПИБ и премиера, свързани с „опраскването“ на Владимира Янева?

Биволъ зададе този въпрос на пресаташето на Борисов Севдалина Арнаудова преди публикацията от сериала #Яневагейт, в която се казва, че „ПИБаджии“ събирали пари за спасяването на Владимира Янева, а тя предлага да ги занесат директно на „Бойко“. Чуйте разговора тук:

 

 

Отговорът на въпроса се получи днес и гласи следното:

Не. Никога и по никакъв повод.

Възможно е премиерът да не знае, че председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев (на снимката), с когото той има контакт по някакъв повод, е също така един от собствениците на ПИБ.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

От предишния и новия сезон на #Яневагейт станаха публични задкулисните игри довели до отстраняването на председателя на най-важния съд в страната Владимира Янева, което бе гласувано от ВСС на 19.02.2015 г. в късните следобедни часове. В същия ден Янева анулира пътуване до Солун, където щяла да празнува рождения си ден и отива на на гости у съдия Румяна Ченалова. Към тях се присъединява адв. Момчил Мондешки. Тримата обсъждат какво се случва и какво предстои. Точно в този момент някой ги е записал. Във всички записи се откриват маркери подобни на тези, които оставят специалните разузнавателни средства.

Янева разказва предисторията на нейната зла участ: Борисов поискал от Сотир Цацаров да я „опраска“ заради аферата „Червей“. Бойко Борисов от своя страна бил притиснат „яко“ от бившия семеен приятел на Янева Цветан Цветанов. Янева научила какво й готвят и писала на Борисов СМС. Премиерът след това се свързал с нея по Вайбър с посредничеството на члена на ВСС Митко Узунов и я успокоил, че ще се размине и може „да се разходят в парка„. Премиерският приятел Сталийски пък казал на Янева, че Борисов можел да се смили ако тя отиде „да си говори“ лично с него. Съдийката обаче не искала да ходи, защото се бояла от сексуално посегателство. Борисов бил известен с многобройните си интимни приятелки, на една от които купил „къща в Барселона„. Може би заради този отказ, въпреки обещанието по Вайбър, натискът на Борисов над Цацаров продължил. Не помогнала намесата на „Делян“, който „говорил с двамата“ в полза на Янева. Цацаров не искал да „опрасква“ Янева, но нямало как да издържи на натиска от Борисов. Главният прокурор свикал тайна сбирка на членове на ВСС, за да ги инструктира как да гласуват. Цацаров все пак предупредил Янева в телефонен разговор, че ще бъде отстранена заради досъдебно производство срещу нея, но щял да пробва да „завоалира“ нещата.  Янева се примирила и поръчала на шефа на ВАС Георги Колев да „сговори хората“ във ВСС, за да я отстранят преди да бъде привлечена като обвиняема.

На този фон разбираме също, че Мондешки се консултира с врачката „Ели“, която предсказва „опраскване“, но не веднага, а след шест месеца. Журналистката „Венелина“ предложила да помогне на Янева с поръчкова публикация. Янева разкрива, че службите подслушват когото и колкото си искат, а те „службите са си на ДПС“ и не е нейна работа да им пречи. „Цецо“ и „Бойко“ също се ползвали от подслушванията и с това „удряли„. Регистрите за СРС позволявали „хиляди врътки„, за да се заобиколи закона. В тях пишело също, че са подслушвани посолства. Мондешки споделя, че „ПИБаджиите“ били много притеснени от възможното отстраняване на Янева и събирали фонд за спасяването й. „Да ги носят на Бойко“ – казва Янева през смях. Мондешки предлага да иде лично да ходатайства за Янева при „Бойко“, където щял да го заведе премиерския партньор на белот Пепи Лашов, наследник на бизнеса на висаджийския бос Георги Илиев. Съдийката праща шофьора си да измъкне от съда „червена папка“ с документи, които притесняват Мондешки и той настоява те да изчезнат. Министър Христо Иванов трябва „да яде бой“ заради дисциплинарни проверки на шефове от СГС, съгласяват се Ченалова и Мондешки, но Галя Георгиева „няма да я пипаш“, защото се разбрала с Янева…

В изложеното по-горе има достатъчно материал за няколко обвинения за корупция, търговия с влияние, злоупотреба с власт, незаконно подслушване, документни престъпления и престъпления срещу правосъдието. Случаят „Яневагейт“ влезе и в мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България в областта на съдебната реформа  с препоръка да бъде направено пълно и независимо разследване. Такова до момента не е започнало. Етичната комисия на ВСС прекрати проверката по Яневагейт без да намери нищо смущаващо, а проверката на прокуратурата се ограничи да търси кой е направил записите, след което бе преустановена.

Можете да проследите всичко за Яневагейт сезон по сезон тук:

Сезон 1

Сезон 2

Сезон 3 (продължава)

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English