Животното се възпита в истински ценности и продължава Съ рогата напрѣдъ

2017 – първите седем години на Биволъ са в историята

Има ни, защото няма кой друг да го прави
Екип на Биволъ

По традиция в края на годината правим за своята аудитория обзор що е Биволъ свършил. А свършеното (пак по традиция) никак не е малко.

През 2017 отбелязахме седем години от създаването на нашия сайт.  Резултатът от “първите седем” на Биволъ е уверено и международно признато равняване със световните стандарти в професията на разследващата журналистика: независимост, обективност, прецизност, качество и интегритет.

Всичко това се финансира не от държавата, не от фондации, не от паралелен бизнес, а от нашите читатели, които гласуват с джоба си, за да получат качествена разследваща журналистика. Безспорно доказателство за изпълнения договор и за рентабилност на вложението в нашата работа е най-престижната световна награда Global Shining Light Award, за международно разследване “Убийствен удар” (Making a Killing) с участието на Биволъ.

global-shining-2017

Атанас Чобанов заедно с колеги от наградения екип

Големите световни и европейски теми, по които Биволъ работи заедно с международните си партньори през 2017 г., ще имат ново развитие през настъпващата 2018. Достатъчно е да припомним “Азербайджанската перачница“, огромен финансово-политически скандал за начина по който диктаторският режим на Илхам Алиев в Азърбайджан корумпира знакови лица по света за нуждите на своята пропаганда. В тази схема емблематична фигура е българският представител в ЕБВР Калин Митрев, съпруг на бившия Генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за Генерален секретар на ООН Ирина Бокова. Правителството на Бойко Борисов предвидимо застана на страната на хибридната дезинформация и остави на поста му Митрев, но започналите разследвания в Европейския парламент и Съвета на Европа тепърва ще предизвикват трусове. И ще причинят нов срам на управляващите.

Друго мащабно международно разследване с участието на Биволъ разкри как европейските депутати плащат за фантомни офиси и отказват да се отчитат за парите, които получават за режийни разходи. Биволъ е сред 28-те европейски медии, които заведоха дело в Съда на Европейските общности в Люксембург срещу Европейския парламент, за да получат достъп до фактурите на евродепутатите. Решението се очаква идната година и може да има реални и сериозни последствия.

Много сериозно признание за Биволъ бе и специалната покана наши колеги да участват през 2017 г. в изключително престижния световен форум, който се организира ежегодно във високо-алпийския град Алпбах, Австрия, организиран от правителството на Австрия, под егидата на Президента Александър Ван дер Белен. На него водещи личности на над 100 нации от всички обществено-политически сфери се събират за да обменят опит и дискутират глобалните процеси и предизвикателства пред човечеството и своите общности.

Алберта Алкалай от Биволъ на престижния форум в Алпбах, Австрия

Биволъ бе представен и на международния медиен конгрес, организиран от SEEMO и Фондация “Конрад Аденауер” в София в края на декември. /виж тук/ От трибуната на форума директора на медията Асен Йорданов говори открито за атаката от страна на държавата срещу свободната журналистика. За причините довели до тоталния срив на медийната свобода в България, за цензурата налагана от политиците и за тоталното овладяване на медийната среда, превърнала повечето издания у нас в грозни рупори на пропаганда и обществена манипулация. Явления, които бяха характерни за епохата на комунистическата диктатура, но които се завръщат в нашето ежедневие със страшна сила през последните години. Изводите и анализите, които бяха направени на конгреса са, че общественото доверие в българските медии се е сринало до катастрофално ниско ниво, в което те на практика обезсмислят съществуването си. Едва 10% от българите считат, че медиите в страната са свободни и независими, а едва 11% считат, себе си точно и обективно информирани от представеното в медиите. /тук/

 

Асен Йорданов на трибуната на Международния медиен конгрес в София 2017 г.

Не без значение са многобройните наши медийни изяви и публикации по информации на Биволъ в най-авторитетни световни трибуни. Мнението на журналисти от Биволъ за язвите и огромните проблеми в обществото ни и през тази година беше цитирано от авторитетни световни медии: Wiener Zeitung, Agence France Press (виж тук и тук), Huffington Post, Arte TV,  За нас е чест, че през 2017 г. Европейската комисия оцени Биволъ като независима медия в мониторинговия доклад за състоянието на правовата държава у нас от януари 2017 г.  Друг факт, който посрещаме със задоволство е, че преди три години редакцията на Биволъ заедно с други колеги формулира предложение евромониторингът по МСП да се разшири и в сферата на медийната свобода. Отбелязването на проблема в юбилейния доклад за 2017 г. дава индикации, че заявката ни е била чута в Брюксел. Тази година разследване на Биволъ за българското менте на “Галъп” беше цитирано и от новата служба на ЕК за борба с фалшивите новини.

На вътрешния фронт Биволъ започна годината с дело срещу президента Румен Радев, който също както неговия предшественик Росен Плевнелиев отказа да разсекрети “Стенограмата КТБ”. Като защитник на Задкулисието Радев загуби делото и беше принуден да публикува (цензурирана версия) на стенограмата, която разкри тоталната управленска безотговорност, заедно със зловещ престъпен сговор за осъществяването на “обира на века”. Милиарди откраднати от шайка олигарси и политици, които българите ще изплащат с цената на мизерния си живот поколения напред. 

Замитането под килима на следващия голям проблем в банковия сектор –   източената “касичка на мафията” ПИБ (FIBANK) – обаче продължава да тлее и да блокира кандидатурата на България за еврозоната. Биволъ твърди от години, че докато не се ликвидира циреят ПИБ/FIBANK, България няма как да се пребори с корупцията и мафията, които се финансират с депозитите на заблудени клиенти на банкстерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (агент “Камен” на ДС). Последното престъпно решение на Кабинета на Борисов за подаряването на Национален парк Пирин и даване на зелена светлина за изсичане и бетониране на планината на тази гнила групировка, напълно потвърждава нашите анализи. Това личи и в оценката на Европейската комисия за проблемите в българската финансова система. Знак за репутацията на тази бандитска банка е и фактът, че посолството на САЩ си закри сметките в нея, а авиокомпанията на Цеко Минев получи категоричен отказ да лети до САЩ.

Сред разкритията на Биволъ, довели до вътрешнополитически трусове, на първо място трябва да отбележим #Кумгейт – скандалът с назначенията на роднини на депутата Делян Добрев в Хасково. В продължение на шест месеца властта и медиите игнорираха данните, изнесени от Биволъ, докато нефелната опозиция от БСП не реши да яхне темата, за да си направи пиар. В същото време “млечната посестрима” на ГЕРБ мълча и мълчи партизански за разкритията ни, уличаващи Булгартабак на Пеевски в контрабанда на цигари, за мафиотизацията на съдебната система, за шпицкомандата на Цацаров, за новите разкрития #Яневагейт, за #Догансарай и за всички действително обществено важни теми повдигнати от Биволъ през изминалата и предходните години. Можем съвсем отговорно да заявим, че разграбването на България и националното й богатство ударно се довършва от ГЕРБ с активното участие на всички парламентарни сили. Което доказва тяхната обща генетика, произход и ръководство.

Псевдопарламентарната “опозиция” мълча и за скандала със “стокирането” на еврокомисарката ни Мария Габриел. За нея се разбра, че е прикрила дългогодишна държавна помощ, докато нейната партия е била на власт. Габриел излъга, че е ползвала преференциално и на символични цени атрактивно жилище от Столична община, докато в същото време е била евродепутат, без да го декларира. За разследванията си по този скандал Биволъ бе удостоен с престижната награда “Самуел Франсес – За професионална и гражданска етика”. 

Награда “Самуел Франсес” 2017 за Биволъ

С тенденциозно мълчание бе пренебрегнат и скандала “Калиакра“, вероятно защото мастити спонсори на БСП са сред облажилите се от унищожаването на защитените добруджански степи, редом с прочутия приближен до Борисов местен герберски тартор “Суджука”.

Но най-яркият пример за криминалната симбиоза между управляващи и опозиция от всички цветове е отношението към АЕЦ “Белене”. И ГЕРБ, и БСП, и останалите патрЕотарско-турски ченгеджийски формацийки защитават издадената директива България да се зароби с обслужващия чужди интереси проект за поколения напред. Главно в полза на колонизиращата политика на путинска Русия. Тази година Биволъ разкри как няколко поредни правителства съвсем умишлено и престъпно са прикривали данните за некачественото строителство на корпусите на Белене от страна на руската държавна компания “Атомстройекспорт”. От направените от Биволъ разкрития стана ясно, че Борисов си е затворил очите пред фактите, които биха могли да обърнат в противоположна посока заведеното арбитражно дело от руската фирма срещу България. Този решаващ аргумент не само е бил прикрит, но и са били пропуснати безотговорно всички срокове за обжалване на поробващата за десетилетия напред държавата ни присъда. В крайна сметка благодарение на умишленото бездействие на българското правителство, България е осъдена от руската страна да заплати 1.2 млрд. лв. за неосъществения проект. Това по мнението на авторитетни специалисти и международни юристи може да се тълкува като предателство на националните интереси, при положение че именно българската страна е била ощетената в сделката с руската държавна фирма. След публикациите на Биволъ правителството дори ударно ускори изплащането на парите. Колосалната сума бе преведена предсрочно с невероятна бързина лично по разпореждане на Борисов. Ние сме удовлетворени, че успяхме да извадим изпод килима този невероятен укриван години наред скандал. Убедени сме, че рано или късно ще бъде потърсено възмездие за политическото национално предателство от страна на Бойко Борисов и останалите управляващи държавата по това време. Отново Биволъ разкри текстовете на скандалния “Анекс 12” за Белене, който даде повод на руснаците да заведат арбитражното дело, както и засекретения текст на доклада на БАН, в който се разкрива и обосновава икономическата несъстоятелност на проекта.

Все по-мизерната ситуация със свободата на словото у нас има съвсем конкретен симптом: разкрития за сериозни скандали в държавата са системно игнорирани от най-масовите медии. А когато вече няма как да се подминат, скандалите се замазват и омаловажават. Така стана с информацията, че полицаи работят като мутри по морето и са прикривани от своите началници. По същия начин беше игнорирано разследването ни за организирана престъпна група от Враца, оплетена в наркотрафик, рекет, измами и мокри поръчки, действаща в тесни връзки с МВР и магистрати. Най-тревожното бе, че участник в групата разказа за подготвяно покушение и планове за убийство срещу нашите колеги от “Зов Нюз”. Независимо от тоталното мълчание и властови чадър над мафиотите, информацията предизвика сериозен отзвук извън България. Световни организации като Репортери без граници RSF /тук/ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа OSCE /тук/ реагираха със специални изявления, адресирани до българското правителство. Скандалът дори влезе в дневния ред на Съвета на Европа /тук/ но беше по поръчка маргинализиран пред българската публика, а врачанските мутри продължиха да действат необезпокоявани. От цялата история и паническата директива за пълно мълчание и неглижиране на една явна криминална мрежа, могат само да се направят изводите на какво ниво и какви са обвързаностите на тази мафиотска структура с актуалната политическа власт и ръководните й фигури.

Друга взривоопасна тема разработена от Биволъ и предизвикала покриване и властова фейк пропаганда е рекордното количество биткойни иззети от българските власти. След като стана ясно, че изведнъж конфискуваната валута е достигала 4 млрд.$ апетитите към нея очевидно се изостриха и МВР и Прокуратурата в хор започнаха да опровергават официална информация на международната правоохранителна организация SELEC, известна още като Балканския Европол. Водещи публикации, основаващи се на Биволъ, в популярни западни медии, обаче ни дават индикации, че целта на родните управляващи крадци за присвояването на милиарди от криптовалутата няма да може да се осъществи, както бяха замислили.

Биволъ неотклонно ще продължи да работи по тези разследвания и през новата 2018 г. докато изкара наяве всички престъпни зависимости и да осветлява прогресивно настъпващата Диктатура на корупцията в България. Разбира се, продължаваме да сме на страната на будните и смелите граждани на България, които милеят за родината си и искат да я видят свободна и просперираща. Това задължително означава истинска демокрация, законност, прозрачност, отчетност и реална борба с корупцията, мафията и медийната несвобода. Ще се борим докрай, за да изтрием окончателно тези явления, превърнали се трайно в позорни етикети за България.  С началото на европредседателството ни спасяването на Пирин, на Странджа, на горите ни и на последните диви природни кътчета от алчните апетити на олигархията за осребряване, ще са наш неотменен приоритет.

Благодарим Ви отново, драги читатели, за подкрепата и доверието, с които уверено прекрачваме в Новата 2018.

Биволъ все още съществува и ще съществува, защото това което правим, просто няма кой друг да го направи, а България има вопиюща необходимост от Истина и Справедливост. 

Наздраве, за нашата и вашата победа!

Вижте отчетите на Биволъ за предишни години:

2016 – Окопната война с #КОЙ продължава

Що е Биволъ изорал през 2015

https://bivol.bg/%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8A-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2014-%D0%B3.html

https://bivol.bg/new-year-2014.html

Биволъ през 2012

https://bivol.bg/2012.html

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d