2016 – Окопната война с #КОЙ продължава

Георгиус Георгиу - личност на годината на Задкулисието
Екип на Биволъ

Годината започна с убийство. Един от героите на нашите публикации беше ликвидиран показно в първите дни на януари. В поредица статии Биволъ разкри как Веселин Стоименов се разпорежда незаконно в резерват “Ропотамо”, а МОСВ не може да го изгони. След отстраняването на Веселин Стоименов изчезна и незаконния му бизнес за разходки с лодки в резервата. Казусът може да изглежда дребен на фона на всичко останало, но не е. Защо докато бившият висаджия беше жив МОСВ не можеше да го изпъди от държавния резерват? Защото над него бяха опънали чадър двама областни управители – червеният Пламен Маринов и синият Вълчо Чолаков, които отказваха съдействие да го изведат принудително. Симптоматично – когато мафията превзема една държава политическата принадлежност е последната й грижа.

И тази година скандалите разкрити от Биволъ се заредиха като в сериал за мафията. Някои са с продължение като “Яневагейт”. Записите на висшите съдийки преживяха три сезона (виж тук, тук и тук), две експертизи, два европейски доклада с призиви да бъдат разследвани по същество твърденията в тях, два отказа на ВСС да го стори и два пъти активирана предварителна проверка, която търси кой е направил записите, вместо да разследва данните за закононарушения.

Всички опити за проверка по “Яневагейт” бяха опраскани от “чугуненото мнозинство” на главния прокурор във ВСС. То го брани от проверки и бламиране дори при конкретни и категорични данни, че е нагазил до шия в блатото. Но през 2016 г. видяхме също как се пропуква омертата в превзетата от #КОЙ съдебна система.  Следовател Бойко Атанасов разкри пред Биволъ механиката на завоалирането и опраскването, поверени на “шпицкоманда” на Цацаров в Столичното следствие. Чугуненото мнозинство във ВСС опраска и тези разкрития, но с цената на имидж и рейтинг достигнал абсолютната нула. Знак за това са безпрецедентните за друга европейска държава протести на съдиите срещу ВСС. 

През 2016 г. научихме, че премиерът Бойко Борисов се залюбил със съпругата на свой приятел от кръга на “Котараците” и я назначил шуробаджанашки за свой PR. Сред многобройните му завоевания била и “Мая, за която разбрала половин София”. Другата половина и досега се пита коя е тази Мая. На друга метреса Борисов купил къща в Барселона за милион и половина евро – твърди Владимира Янева в разговорите с Ченалова и Мондешки. Тема в развитие.

Разбрахме също, че “службите са на Делян”, а не по-общо на ДПС, и че “Бойко и Делян винаги са играли заедно”. Но играта на Бойко и Делян стана главна тема още в началото на годината с “лондонското огледало”. Бойко Борисов беше попитан в Лондон дали като се гледа в огледалото вижда Делян Пеевски. Това съвпадна с публикацията от Биволъ на подробен анализ на обществените поръчки на базата на отворените данни от АОП и Търговския регистър. Впоследствие Биволъ разви тази база данни в пълноценна търсачка, която се използва ежедневно от разследващи журналисти, адвокати, експерти и десетки хиляди хора, които искат да научат “кой #кой” е в българския бизнес.

Оказа се, че свързани с депутата Пеевски фирми са захлебили с обществени поръчки за близо 733 милиoна лева, от тях над 400 милиона с европейско финансиране. В щедростта си към депутата правителството на Борисов дори надминава това на Орешарски. Няколко дни след скандала с огледалото в Лондон, Борисов кризисно спря големи обществени поръчки за фирми свързани с Пеевски и Златев. И обеща чудеса от героизъм в борбата с корупцията, които не се случиха. След кратко прегрупиране и оттегляне на най-скандалните имена като Водстрой 98, фирмите на Пеевски пак са се наредили на хранилката – показват последните обществени поръчки готвени от правителството в оставка.

До критична точка през 2016 г. стигна натрупването на данни, че Булгартабак, който според бившия банкер Цветан Василев е на депутата Делян Пеевски, контрабандира цигари към Турция през Близкия изток. В продължение на своите разследвания от 2015 г. Биволъ откри и публикува информация, че фирмите купуващи и изнасящи цигарите на Булгартабак през пристанище Варна са собственост на издирвания контрабандист Салам Кадер Фарадж (виж тук, тук, тук и тук). В края на февруари неочаквано се спомина шефът на Митниците Ваньо Танов, малко преди да подпише отговори по ЗДОИ на въпроси на Биволъ, които щяха да официализират тази информация. Новата шефка на митниците остана вярна на #КОЙ и отказа информацията, но Биволъ я осъди на първа инстанция. Въпрос на време да лъсне официално фактът, че основен контрагент на Булгартабак са банда контрабандисти, а властта през всички тези години е знаела какви ги върши Пеевски, но си е затваряла очите. След разкритията на Биволъ Булгартабак предприе кризисна маневра и спря производството за Близкия изток, като пътьом ликвидира фабриката си в София, а всъщност пренесе машините на скрито в Благоевград и продължи да бълва продукция за същия контрабанден канал, който е наследен от Първо главно на ДС, но в наши дни обогатява само върхушката на “първаците” с фронтмен Пеевски.

Георгиус Георгиу – личност на годината на Задкулисието

Устоя във времето и Георгиусгейт, започнат от Биволъ още през 2014 г., когато разкрихме собствеността на скромния кипърец Георгиус Георгиу във фирмите придобили Кремиковци с кредити от ПИБ. През 2015 стана ясно, че Георгиус има кредити от ПИБ за 1,2 милиарда лева. А през 2016 кипърският безработен се отвори към обществото и стана популярна личност дори за държавните институции. Месец след месец той изплуваше в нови скандали. МОСВ дори го покани да се яви на обществено обсъждане като собственик на “Юлен” АД, която искаше да разширява ски зоната в Пирин за сметка на територията на Националния парк. Георгиус не откликна. Не го трогна дори разваления от Борисов скандален търг за Автомагистрала “Хемус”, където той също имаше съществено участие. „Попроверил съм кой кой е“ – каза тогава Борисов. Всъщност, най-вероятно е попрочел кой кой е в базата данни на Биволъ. Месец по-късно таксиджиите от “ОК’Супертранс” блокираха Орлов Мост и Георгиус пак попадна под прожекторите като собственик на компанията за таксита. В края на годината трагедията в Хитрино отново извади на преден план Георгиус като собственик на 60% от компанията “Булмаркет” АД, чиито цистерни се взривиха при влаковия инцидент. 

Освен, че е мощен инвеститор в българската икономика, Георгиус е успял да изкопае капиталова дупка в ПИБ, която надвишава размера на държавната помощ, с която беше спасена банката. Това стана ясно от таен доклад на БНБ за състоянието на банката към края на 2011 г (виж тук, тук и тук). От доклада писан през 2012 г. се разбира също, че 50% от корпоративните кредити на ПИБ, проучени от инспекторите, са в графа „необслужвани“ или „загуба“, но банката ги води редовни с лъжи и манипулации. Близо 1,8 милиарда лева едва ли някога ще се върнат в банката!

След проверка по сигнал на Биволъ прокуратурата разкри част от съдържанието на друг доклад от 2014, от който излизат още смразяващи факти. Оказва се, че банката най-нагло е била източвана от… ами пак от Георгиус Георгиу, който взел кредити за десетки милиони, не ги върнал, но банката му ги изкупила като цесия на 20% от стойността. Но и в това прокуратурата не вижда проблем. Също така се оказа, че държавната помощ за ПИБ е била гарантирана не със злато и ценни книжа, както България е излъгала в Брюксел, а с вземания от кредитите на същия този Георгиус. 

Всички тези постижения ни дават основание да номинираме Георгиус Георгиу за “личност на годината” на Задкулисието.

И за да е ясно – Георгиус е просто подставено лице на собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които освен, че я източват най-безобразно, са замесени и в схема за кражба на европейски пари за бедни от Румъния. ПИБ и групата “Килърите” на Мила Георгиева успяват да излъжат румънската държава да даде поръчка за 22 милиона евро на фирма на български клошар. Парите изчезват в поредица от офшорки, но разследване на международен екип с участието на Биволъ откри част от тях, похарчени с кредитни карти издадени на членове на “Килърите”. Ролята на ПИБ в тази кражба стана толкова очевидна, че нищо чудно в близките месеци румънски прокурори да пратят някои български банкери в изгнание. Защото алтернативата им е да отговарят за престъпления с европари пред румънското правосъдие, което както знаем вече не резили държавата си, за разлика от нашето, родно, подчинено на Сотир Методиев Пеевски.

1,8 милиарда дупка явно не е достатъчна, защото през 2014 г. ПИБ смело пое и кредитите на фирми свързани с Делян Пеевски за още 230 млн. лева. Кредити, които той не благоволява да изплаща, както показа наше разследване. Но пък срещу тези кредити Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев си купуват медиен и прокурорски комфорт. Все пак “службите са на Делян”, но и прокуратурата е на Делян, заради тежките зависимости на Цацаров, разкрити с подробности в един много интересен документ изпратен до американското посолство. Всичко това работи до един момент, в който пирамидата ще рухне, много по-тежко и фатално от КТБ.

И за да не останете с впечатление, че през 2016 г. Биволъ се е занимавал само с Пеевски и с ПИБ, припомняме ключовите ни разследвания, които според западни дипломати спряха порива на кандидатката на Путин Ирина Бокова за шеф на ООН. Оказа се, че тя и съпругът й са успели да придобият апартаменти в Ню Йорк, Лондон и Париж, а доходите на семейството не оправдават такива разходи дори при хранителен режим на хляб и вода. Публикациите на Биволъ за имотите на Бокова имаха голям обществен отзвук в българските, но и в западните медии. Още по-скандални и многократно цитирани се оказаха разкритията, че Бокова е назначила „калинка“ за свой заместник с манипулиран конкурс. 

В международен план журналистите от Биволъ се представиха много добре. Участвахме в разследването на OCCRP и BIRN за трафика на българско, сръбско и словашко оръжие към Сирия. Разследването беше публикувано на челото на Гардиън през юли 2007, много преди българските медии да се усетят, че българските снаряди “Град” пълнят оръжейните складове на групировки с терористичен бекграунд. Благодарение на нашата търсачка колеги от Литва (виж тук и тук) и Киргизстан разкриха техни политици укрили имоти у нас и предизвикаха локални скандали. Главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов беше избран през 2016 за член на Съвета на директорите на OCCRP, една от най-авторитетните в световен мащаб организации на разследващи журналисти, която през 2016 изнесе най-скандалните данни от Панамските документи.

И тази година авторитетни световни медии излъчиха интервюта с журналисти от Биволъ и дадоха трибуна на разследванията, които в България са теми табу. През юни 2016 г. френско-немската публична телевизия Arte TV излъчи репортаж за Догансарай с участието на Атанас Чобанов. Немското държавно радио Deutschlandfunk даде думата на Асен Йорданов в репортаж за контрабандата на цигари от фабриката на Бойко Борисов в Крайморие до съвременния Булгартабак на Пеевски – кратък, но съдържателен преглед на криминалния преход и превзетата държава.

Друга голяма тема, които Биволъ не подмина през 2016 г. е скандалният арбитраж за АЕЦ “Белене”. Въпреки данните, че юристите от Уайт & Кейс са били в крещящ конфликт на интереси, като са работили едновременно и за руснаците… Въпреки разкрития факт, че руснак е бил секретар на арбитражния съд и вероятно е участвал в писането на арбитражното решение… Въпреки шокиращите данни и безспорната експертиза, че Атоместройекспорт е построила некачествено реакторния корпус и е въвела в заблуждение НЕК… Въпреки всичко това правителството на Борисов твърдо, решително и последователно се отказа да защитава интересите на България и покорно плати 1,2 милиарда лева на Русия. Не е наша работа да даваме исторически оценки, но тук определението “национално предателство” е твърде слабо и това ще намери своята справедливост във времето. 

Качествените ни разследвания бяха оценени от журито на фондация “Радостина Константинова” и Биволъ беше номиниран и отличен да получи Голямата награда за разследваща журналистика. Темите с които се наложихме в преценката на комисията бяха уникалните ни разкрития за Догансарай край Бургас и Булгартабак. За съжаление, Управителният съвет на фондацията, провокиран от Петьо Блъсков, е взел безпрецедентното до момента в историята на тази организация решение да отнеме нарочно наградата на Биволъ, с което си спечели позорна слава по света и у нас. “Репортери без граници” излязоха с международно комюнике, че отнетата награда на Биволъ е безпринципен и позорен акт на навеждане пред олигархични и политически интереси, засегнати от медията ни /виж тук и тук/. Директорът на Биволъ Асен Йорданов коментира, че зад отнетата награда, прозира ръката на Делян Пеевски, чрез неговите марионетки, но то постига обратния ефект, разкривайки „една скрита диктатура, авторитарно управление на мафиотската олигархична клика, която държи властта от десетилетия и която ние разкриваме – така че за нас това е много добра атестация и чест“.

Все пак дори в тотално заразената от конюнктура и слугинаж към властващата клика среда, се намериха и хора, които да оценят нашите усилия и дела. Биволъ бе отличен от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ като медия допринесла за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика.. С други думи – признати сме за борци с корупцията и то с обществено влияние 😉 

През изминалата година направихме няколко много популярни видеоразследвания, които показват как се краде от Държавен фонд земеделие, как се краде от пътища, как и #кой превзема чужд бизнес, как над фамилията на близкия до Пеевски, скандален адв. Мондешки в Троян е опънат чадър, а те ударно приватизират чрез синдици предприятия, бизнеси и земи. Там основно се изяви нашият репортер Димитър Стоянов, който и през тази година беше на предната линия с камера и микрофон по горещи следи на биволските пътеки. Както и през 2015 г. Митко беше притискан, заплашван и тормозен както от мутри, така и от властта, отбелязаха в самия край на годината “Репортери без граници“.

Покрай големите национални теми се занимавахме и с безобразията на разни кметове като например на Поморие (виж туктук, тук и тук). Този самозабравил се местен феодал вече две години безобразно клевети Биволъ. Приглася му друг местен феодал от герберската кохорта – кметът на Царево. Клеветите се сипят естествено в медиите на Пеевски, които истерично призовават прокуратурата да ни “опраска”. И, разбира се, тя го послушно прави – вече не броим призовките, които ни пращат за щяло и нещяло местните “шпицкомандоси” на Сотир Методиев Пеевски. Тази година обаче клеветниците категорично ще си получат заслуженото в съда. Резултатите от клеветническите истерии срещу нас, са още по-голяма и категорична международна подкрепа. 

Биволъ освети и един знаков купон в Поморие който стана популярен и като явка на висши магистрати и ченгета. Заедно с мастити бизнесмени те бяха засечени да празнуват накуп назначението на Несебърската прокурорка Радост Бошнакова няколко дни преди кървавата мафиотска престрелка в Слънчев бряг. Сбирката стана известна защото се проведе в заведението на Пламен Петков, известен като шеф на едната от бандите. Помните лидерът им Божо Кравата – един от героите на екшъна в Слънчев бряг, при който беше инвалидизиран Митьо Очите, няколко ранени и един убит посред бял ден пред очите на десетки чужди туристи и деца. Кървавата саморазправа трайно лепна позорно петно на България и морските ни курорти като опасна дестинация. От признания на замесени в касапницата, стана ясно, че е имало предложение срещата с групата на Кравата да бъде в същия поморийски ресторант, Очите отказал в последния момент. На най-лично място на софрата в Ресторант 24 бяха главният секретар на МВР Георги Костов със жена си и членът на ВСС Ясен Тодоров – герой от Яневагейт и, няма нищо случайно, виден клеветник срещу Биволъ. Най-скандалното обаче пред което си затвориха очите всички отговорни институции бе, че тези висши държавни персони са купонясвали по време на….. официална командировка /виж тук/. Кой знае как съвпаднала по времето на внимателно планираната властова сбирка. Подобна необезпокоявана мафиотска престрелка и банкетът на властимащите при свързани лица в мутренски конфликти, потвърждава срастването на държавата и престъпните групировки до степен, която напомня 90-те. Цялата група на Кравата бе обявена за ОПГ от Прокуратурата. В последствие пред Биволъ Пламен Петков разказа за връзките си с групата на Кравата и отрече да има актуални връзки с нея. Той смята на свой ред, че е станал жертва на полицейско-мутренски заговор, осъществен от най-високо място, заради скандалните му конфликти с жената на бившия му /о бозе/ съдружник Бай Миле. 

Иначе продължаваме да водим успешно делата, с които ни засипват и се опитват да ни разконцентрират. Всуе! Дори прословутото дело на Моника Станишева, която иска 56000 лв. от рогатото за разкрития от нас скандал, че ползва средства на европарламента в конфликт на интереси на съпруга си, бе отличено с годишната награда за правосъдие „Темида – цената на истината“ на Софийската адвокатска колегия в категория „Дело на 2016 г.“  Адвокат Сашо Кашъмов грабна статуетката напълно заслужено с блестящата си защита. /виж тук/

А всъщност утре ще станат 10 години откакто сме член на Европейския съюз. За съжаление не можем да ви пожелаем нищо позитивно в обществен план. Не е време да се гради. Време е, драги читатели, да се руши мафиотското статукво. В позиционната война през 2016 успяхме да му нанесем не малко сериозни удари. Имаме, и усещането, и увереността, че през 2016 нещо се пропука в чугунения постамент. Така 2017 може да се окаже ключова и вододелна.

Независимо, че е сам на крайния рубеж, ако Биволъ успее в своята кауза, това ще стане с Вашата решаваща помощ, драги читатели! И най-вече моралната. Защото Биволъ не е конвенционална медия. Биволъ е кауза и всички в нашия екип работят доброволно, без възнаграждение, а по убеждение. Всеки от нас работи нещо друго, за да може да си позволи лукса да си сложи главата в торбата на свободната и истинска разследваща журналистика. Практически целият бюджет на нашата медия за 2016 г. идва от пожертвования на обикновени хора, които противно на мафиотското статукво, олигархията и корумпираната власт осъзнават нашата роля в голямата война за свободата и бъдещето на демокрацията в България.

Нека през Новата 2017, драги читатели и съмишленици, да си пожелаем взаимно да сме здрави, силни и неотклоними в поставените цели. Не забравяйте: чугунът може да е твърд, но е крехък, а рогата на Бивола стават все по-остри, яки и жилави. И хордата ни неизбежно се увеличава. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: